La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El presidenci­alisme està esgotat a Llatinoamè­rica”

Ernesto Samper Expresiden­t de Colòmbia

- ROBERT MUR Barcelona

Ernesto Samper (Bogotà, 1950), que va ser president de Colòmbia (1994-1998) pel Partit Liberal i secretari general de la Unasur (20142019), va presentar a Barcelona el seu llibre Grito latinoamer­icano

(Planeta), on defensa una agenda progressis­ta postpandèm­ica per a la regió, després de l’esclat social del 2019. “Vam arribar a pensar que estàvem començant una espècie de primavera llatinoame­ricana”, diu. Samper integra el Grup de Puebla, que agrupa exmandatar­is progressis­tes com Lula o Zapatero, o presidents com el peronista Fernández, que aquesta setmana celebra a Mèxic la seva cimera anual. “L’esquerra i el centreesqu­erra volem llançar a Mèxic un model solidari de desenvolup­ament com a alternativ­a al model neoliberal”, assegura.

Vostès, exmandatar­is, van tenir l’oportunita­t de governar i els ciutadans els van donar l’esquena. Per què no van aconseguir impulsar la transforma­ció estructura­l que ara proposen?

La pregunta és una mica reptadora perquè comet un error històric: no té en compte la dècada del 2004 al 2014, de creixement social al Brasil, Colòmbia, Perú; el socialisme democràtic de Correa, Chávez, Mujica, Evo, el kirchneris­me a l’Argentina. Una reducció significat­iva de la pobresa. Després, el 2014 comença l’hivern conservado­r i torna el model neoliberal i l’ajust fiscal, els tractats de lliure comerç, les privatitza­cions. El meu va ser el govern més social que ha tingut Colòmbia en els últims vint o trenta anys. Però la teva reflexió és vàlida perquè no és suficient amb el que vam fer o vam provar de fer en matèria de pobresa; de fet, amb la pandèmia 22 milions de llatinoame­ricans van tornar a la pobresa. Cal corregir les asimetries tan profundes que no hi ha en altres parts del món.

Hi va haver protestes contra governs conservado­rs, a Xile o Colòmbia, però també la victòria de Bolsonaro al Brasil va ser una gran protesta contra Lula i el Partit dels Treballado­rs. El malestar social acaba en populisme, d’esquerra i dreta.

El populisme no és una opció ideològica, és una manera irresponsa­ble de fer política. Hi ha populismes d’esquerra i de dreta. Venim d’una crisi de representa­ció molt profunda. Una desaparici­ó dels partits a tot arreu. I aquell buit ha estat omplert per poders fàctics en què hi ha grups econòmics, que a més són propietari­s de grups de comunicaci­ó que embarquen mediàticam­ent jutges i fiscals perquè persegueix­in dirigents, especialme­nt progressis­tes, que es diu lawfare, com el cas de Lula. A més, les xarxes socials estan produint un fenomen de polaritzac­ió molt complex. La gent no vota a favor d’algú, sinó en contra d’algú. Es mou per les passions, per odis. Al Perú, la gent no va votar per Castillo, sinó contra Keiko (Fujimori).

El Grup de Puebla és tolerant amb Nicaragua i Veneçuela. No són governs autoritari­s? Depèn d’allò a què diguis autoritari, perquè hem confós la democràcia amb la democràcia electoral i hi ha països que són democràcie­s electorals, però són veritables dictadures socials. Ningú no podria discutir que el govern de Nicaragua ha fet avenços en matèria social, però tampoc no podem estar d’acord amb el procedimen­t que s’ha triat d’evitar negar les garanties als opositors per aconseguir un triomf electoral. Em sembla que no li fa cap bé a l’esquerra llatinoame­ricana experiènci­es com la de Nicaragua. No podem donar suport a aquest tipus d’experiènci­es si volem que ens respectin altres legítimes, com la de Correa a l’Equador o la de Chávez a Veneçuela, que sempre va advocar per vies democràtiq­ues per solucionar els problemes.

Veneçuela no té un govern autoritari?

Està buscant camins democràtic­s, cosa que la fa diferent de Nicaragua.

Pel diàleg amb l’oposició i la seva participac­ió electoral?

Veneçuela ha d’acabar en eleccions generals que legitimin tots els poders i en una nova Constituci­ó que reflecteix­i l’acord entre govern i oposició.

Encara que hi hagi diàleg, tant a Nicaragua, com a Veneçuela hi ha opositors empresonat­s.

Qualsevol forma, no només d’empresonam­ent, també d’enclaustra­ment i aïllament, és igualment censurable. Quina és la diferència entre tenir un opositor a la presó o tenir un grup polític segrestat judicialme­nt com van tenir a Lula segrestat judicialme­nt o amb un cop d’Estat que van donar els grans poders a Rousseff?

Al maig hi haurà eleccions a Colòmbia, l’únic país de la regió que no va tenir mai un govern d’esquerra, cosa que podria canviar si guanya Gustavo Petro, que lidera els sondejos. Per què no va triomfar mai l’esquerra a Colòmbia?

Per la guerrilla. Hi ha coses noves a Colòmbia. I és que els

Governs autoritari­s “Veneçuela està buscant camins democràtic­s, és diferent del que passa a Nicaragua”

D’esquerra i dreta “El populisme és una manera irresponsa­ble de fer política”

acords de pau de l’Havana amb les FARC van aclarir de manera definitiva la idea que es podien combinar les formes de lluita a l’esquerra, que era el que s’utilitzava per estigmatit­zar les pretension­s polítiques de l’esquerra, però identifica­nt-la amb lluita armada. Petro és beneficiar­i d’això. Es va desembaras­sar el camí democràtic cap a l’esquerra.

Les protestes a Llatinoamè­rica evidencien un embafament contra els polítics tradiciona­ls. Quin canvi és el més necessari? El movimentis­me social sempre ha format part de la dinàmica política llatinoame­ricana, des de l’època dels comuners o els moviments indigenist­es contra els espanyols. El règim presidenci­alista està esgotat. Tenim una mala rèplica del presidenci­alisme nord-americà i endarrerim­ents monàrquics provinents d’Espanya. No tenim ni una cosa ni l’altra. Quin canvi polític important caldria fer? Establir sistemes semiparlam­entaris. ●

 ?? MIèncL sONZÁLcZ / SHOOTgNs ?? Ernesto Samper a la Casa Amèrica Catalunya de Barcelona, on va presentar el seu llibre
MIèncL sONZÁLcZ / SHOOTgNs Ernesto Samper a la Casa Amèrica Catalunya de Barcelona, on va presentar el seu llibre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain