La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un avió de control fronterer europeu vigilarà dia i nit el pas de Calais

Reunió europea, amb l’absència britànica, per analitzar la crisi migratòria

- EUSEBIO VAL

Un avió de l’agència europea de control de fronteres (Frontex) patrullarà dia i nit sobre el canal de la Mànega, a partir del primer de desembre, per ajudar a combatre la migració il·legal cap al Regne Unit i detectar les bandes de traficants de persones.

Aquest va ser el resultat més tangible de la reunió celebrada ahir a Calais entre el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, i els seus homòlegs o alts responsabl­es de Bèlgica, Holanda, Alemanya i de la Comissió Europea. L’avió de Frontex facilitarà informació a les diverses policies i guàrdies fronterere­s.

En la trobada de Calais, quatre dies després del naufragi que va costar la vida a almenys 27 persones, va ser clamorosa l’absència de la titular del Home Office del Regne Unit –equivalent al Ministeri de l’Interior–, Priti Patel. Darmanin va anul·lar la invitació que ell havia enviat com a resposta a una carta de Boris Johnson que va indignar París. En la missiva, el premier britànic proposava de firmar immediatam­ent un acord amb França per tornar aquest país a tots els migrants que creuessin irregularm­ent el canal de la Mànega.

Segons Darmanin, la reunió d’ahir “no va ser antiangles­a sinó proeuropea” i va instar Londres “a assumir les seves responsabi­litats”. El ministre francès va insistir que “els nostres amics britànics ens han d’ajudar a col·laborar a lluitar millor col·lectivamen­t contra els traficants”. Darmanin va indicar que no sempre la policia britànica actua amb rapidesa i eficàcia quan la francesa li transmet informació sobre presumptes traficants que operen des del seu territori per rebre els migrants a les platges i introduir-los al país.

El Govern francès creu que el Regne Unit no fa tampoc prou per deixar de ser un imant. Considera que el mercat de treball britànic és massa lax i, ja que no s’utilitza un document d’identitat, i com a conseqüènc­ia resulta relativame­nt fàcil per a un immigrant il·legal aconseguir una feina, objectiu que a França seria molt més complicat.

El secretari d’Estat alemany Stephan Mayer, que va participar en la conferènci­a de Calais, va estimar “urgent” que el Regne Unit i la UE firmin un acord sobre migració, ja que el problema és de tal envergadur­a que exigeix una cooperació estreta també després del Brexit.

Des de la Gran Bretanya, malgrat la tensió dels últims mesos, hi ha veus que busquen solucions constructi­ves. En declaracio­ns a Le Monde, lord Peter Ricketts, exambaixad­or a París i exalt càrrec en els governs de Blair i Cameron, va tornar a plantejar la proposta de patrulles conjuntes francobrit­àniques a les dues costes del canal de la Mànega per augmentar la confiança mútua. Rickets va llançar la idea de crear

Els ministres de la UE insisteixe­n a cooperar amb Londres per evitar més drames amb les pasteres

una instància consular britànica a França amb la missió específica de recollir demandes d’asil polític de persones que avui esperen en campaments de Calais i voltants per realitzar la perillosa travessia en pastera.

Malgrat el cop de porta que li va donar França, Patel va recollir el guant de reprendre el diàleg i es va mostrar disposada a “trobades urgents” amb els ministres europeus. De fet, la ministra britànica es va entrevista­r ahir mateix amb la seva homòloga holandesa, Ankie Broekers-Knols, un gest per deixar clar que la marginació de Londres és només temporal. ●

 ?? GETTY IMAGES / GETTY ?? Desallotja­ment d’un petit campament d’immigrants diumenge a la ciutat francesa de Calais
GETTY IMAGES / GETTY Desallotja­ment d’un petit campament d’immigrants diumenge a la ciutat francesa de Calais

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain