La Vanguardia (Català-1ª edició)

Génova descarta un acostament a Ayuso abans del congrés de Madrid

El malestar de la cúpula del PP continua, malgrat que s’ha rebaixat la tensió

- CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

No hi haurà cap gest des de la direcció estatal del PP cap a la presidenta de la Comunitat de Madrid fins que es convoqui el congrés, i això serà quan toqui, el primer semestre del 2022. Génova no pensa intentar cap acostament a la líder madrilenya que pugui aclarir el futur sobre qui presidirà el partit a Madrid. Els dirigents estatals del PP no creuen que ho hagin de fer. Va ser Díaz Ayuso qui va estripar les cartes intentant pressionar Pablo Casado no només per ser presidenta, sinó per celebrar el conclau quan a ella li convenia, i no quan s’havia previst, en una agenda molt pensada per a la projecció del líder del partit des de la convenció celebrada a València a l’octubre.

A més a més, el fet que des d’aquell moment cada una de les trobades dissenyade­s fins ara hagi acabat amb “algun numeret” de la presidenta madrilenya que l’ha convertida en protagonis­ta, restant protagonis­me al mateix Casado, a més del president del PP d’Andalusia, Juanma Moreno, durant el congrés de Granada, quan es va permetre donar-li consells, i del president de Castella-la Manxa, Francisco Núñez, ha causat encara més malestar.

De fet, Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso no parlen des de fa bastant de temps, com va reconèixer aquesta mateixa setmana la presidenta de la Comunitat de Madrid. Encara que sembli sorprenent, de fet, l’última conversa d’Ayuso amb la direcció no va ser amb Casado, sinó amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ja fa força setmanes, segons van assegurar a La Vanguardia fonts properes a Casado.

Això no vol dir, subratllen les mateixes fonts, que la relació entre Casado i Ayuso estigui trencada, encara que sí distant, un fet que no impedirà que el president del PP es posi al telèfon si li truca la presidenta madrilenya. Qualsevol cosa que necessiti en la seva tasca de govern, asseguren, la tindrà per part del líder popular, sobretot perquè si alguna cosa ha transmès als presidents autonòmics és que primer és la institució i després el partit.

I què passarà, després, quan es convoqui el congrés? Les fonts consultade­s consideren que qualsevol solució que es busqui serà dolenta, perquè les coses han anat massa lluny per part de la presidenta regional, subratllen a Génova. També asseguren que la direcció estatal no té res decidit, però que el final no serà dolent per als militants del PP de Madrid, per bé que no s’atreveixen a dir aquesta frase que tant agrada a la planta setena –on hi ha els despatxos del president i del secretari general del PP– que “Génova sempre guanya”. I és que “aquí no hi guanya ningú, hi perdem tots”, remarquen fonts del PP, perquè s’ha volgut convertir la presidènci­a de Madrid en un pols a la direcció, i això Génova no ho pot permetre.

En tot cas, les fonts consultade­s consideren que la tensió s’ha rebaixat, i les últimes intervenci­ons de la presidenta madrilenya ja no han estat amb les exigències que plantejava abans. La direcció estatal, després de les paraules de Casado a Granada contestant a Ayuso, ha tornat a imposar el silenci, i de les seves boques no en sortirà cap comentari en contra de la presidenta madrilenya.

El que esperen d’Ayuso, com dels altres presidents, és que es dediqui a treballar en la Comunitat, perquè queda un any i mig per a les eleccions autonòmiqu­es i els congressos que falten per celebrar han de servir perquè presidents autonòmics i alcaldes, començant pel de Madrid, José Luis Martínez Almeida, en surtin enfortits, perquè les eleccions de Madrid es van guanyar el 4 de maig, però cal guanyar-les el 2023. ●

Els populars admeten que totes les solucions ja són dolentes a causa del pols sostingut d’Ayuso

Casado encara no té decidida l’actitud que adoptarà la direcció quan es convoqui el congrés

 ?? DANI DUCH ?? Ayuso, d’esquena, amb García-Escudero i Casado en un acte al setembre a Madrid
DANI DUCH Ayuso, d’esquena, amb García-Escudero i Casado en un acte al setembre a Madrid
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain