La Vanguardia (Català-1ª edició)

El brigadista irlandès

El Govern afegeix quaranta noms més de víctimes de la batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines

-

uaranta noms més de víctimes de la batalla de l’Ebre formen part del Memorial de les Camposines. El Govern ahir en va presentar la incorporac­ió a la Fatarella, el municipi de la Terra Alta que acull el memorial inaugurat el 2005, a l’homenatge anual per als més de 30.000 morts de la batalla més cruenta de la guerra civil a Catalunya. I amb els nous noms són ja 1.685 les víctimes reconegude­s i inscrites, entre elles uns quants brigadiste­s internacio­nals.

En concret, entre els noms incorporat­s ahir hi ha el del brigadista irlandès Jack Nalty, que va ser especialme­nt recordat per una reneboda seva –la Kate–, que va assistir a l’acte i, satisfeta, va mostrar la foto del seu avantpassa­t. La Kate va conversar una bona estona amb la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que va ser l’encarregad­a de descobrir les quatre plaques que contenen els nous noms de les víctimes que han sortit a la llum gràcies a les investigac­ions de la direcció general de Memòria Democràtic­a i de les inscripcio­ns al cens de persones desaparegu­des.

Dels quaranta noms nous només un és d’una dona, Asunción Álvarez, de Corbera d’Ebre i morta als 49 anys. Els homes van morir entre els 18 i els 35 anys i la majoria van néixer a Catalunya, a excepció de tres que ho van fer a Terol, Madrid i Almeria i d’uns altres tres que, a més de Jack Nalty, eren brigadiste­s d’Anglaterra i Gal·les. En aquest context, Ciuró va destacar la importànci­a de visibilitz­ar les víctimes de la guerra civil, perquè “ni les oblidem ni les silenciem, els donem veu i les tenim molt presents”, en un espai de “dignificac­ió de tots els combatents que van perdre la vida”.

La consellera de Justícia va fer precisamen­t dues mencions es

Ciuró es compromet a “combatre qualsevol idea xenòfoba i que qüestioni els valors democràtic­s”

pecials. Una al paper de les dones durant la guerra, “perquè històricam­ent no s’ha reconegut”, i una altra al dels brigadiste­s internacio­nals, “que van deixar casa seva per venir a defensar a casa nostra drets humans elementals, com la pau o la llibertat de pensament, que el feixisme amenaçava”. I per això va expressar el desig que el Memorial de les Camposines “sigui també una eina d’aprenentat­ge per als nostres joves, perquè no caiguin en els errors del passat”, va sentenciar Ciuró, que en nom del Govern es va comprometr­e a “combatre tota idea xenòfoba i que qüestioni els valors democràtic­s”. ●

 ?? ROSA MARIA MESTRES ?? La Kate ensenya la foto del seu avantpassa­t a Lourdes Ciuró
ROSA MARIA MESTRES La Kate ensenya la foto del seu avantpassa­t a Lourdes Ciuró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain