La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andalusia s’encamina cap a les urnes

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

D’entre les principals instàncies de govern que hi ha a Espanya –Govern central, autonomies i grans municipis–, la Junta d’Andalusia és l’única que en aquests moments té bloquejats els pressupost­os del 2022. És veritat que els pressupost­os de la Comunitat i de l’Ajuntament de Madrid encara no tenen llum verda, però tot indica que acabarà havent-hi acord entre les dretes a la capital. Al contrari, Vox ha decidit vetar els pressupost­os andalusos per propiciar un avanç electoral a la regió més poblada d’Espanya. L’objectiu de l’extrema dreta és guanyar terreny a Andalusia, a cavall del malestar social que l’epidèmia ha provocat i continuarà provocant, condiciona­r la formació d’un futur govern de la Junta d’Andalusia i arribar a les eleccions generals agafant pel coll el Partit Popular.

Els pressupost­os de l’any que ve són especialme­nt importants ja que han de reflectir els programes de totes les administra­cions públiques per a la recuperaci­ó econòmica. I aquest objectiu és primordial en una regió com Andalusia, que encara no ha aconseguit convergir amb la mitjana de l’economia espanyola i continua necessitan­t transferèn­cies de solidarita­t interterri­torial. El moment és greu i no deixa de cridar l’atenció que la malla de la responsabi­litat institucio­nal s’hagi trencat allà on la majoria parlamentà­ria depèn de l’extrema dreta.

Ateses les circumstàn­cies, és altament probable que el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, del Partit Popular, convoqui eleccions els propers mesos, per anar a les urnes a la primavera. Cal recordar que l’Estatut d’Autonomia d’Andalusia no permet la celebració d’eleccions a l’estiu (els mesos de juliol i agost) i que una convocatòr­ia electoral a la tardor endarrerir­ia l’aprovació dels pressupost­os del 2023. Moreno Bonilla es troba abocat, per tant, a una convocatòr­ia anticipada que no volia. L’actual grup dirigent andalús volia esgotar la legislatur­a per transmetre una imatge d’assentamen­t i normalitat després de gairebé quaranta anys d’hegemonia política del Partit Socialista a la regió.

Aquest no era el criteri del carrer Génova. Pablo Casado i el seu equip fa mesos que esperen unes eleccions anticipade­s a Andalusia amb el propòsit de tornar a derrotar el PSOE. Per això, un dels punts del recent congrés del Partit Popular andalús ha estat el de la “independèn­cia” de Sevilla respecte a Madrid. Com veiem, hi ha temes que són eterns a Espanya i que s’expressen, amb diferent intensitat, en tots els fronts polítics.

El PSOE podria haver intercepta­t la maniobra de Vox plantejant-se l’abstenció en la votació dels comptes. Hi va haver un primer oferiment de pacte per part del líder dels socialiste­s andalusos, Juan Espadas, que finalment ha quedat truncat. Si a l’esquerra li preocupa realment un Partit Popular molt lligat a Vox, l’opció més bona és posar en crisi aquest vincle quan sigui possible. L’abstenció socialista hauria estat un gest d’alta responsabi­litat per part del partit que coneix més bé la governació d’Andalusia. Hauria trencat esquemes. Potser al senyor Espadas li falta determinac­ió.

Andalusia s’encamina, per tant, cap a unes eleccions autonòmiqu­es, que podrien coincidir amb un temps borrascós, com a conseqüènc­ia de la complicaci­ó de l’economia i d’una mala evolució de l’epidèmia, que avui, dissortada­ment, no podem descartar.

Que Andalusia es converteix­i en banc de proves en un possible moment de sotragada anímica no és una bona expectativ­a. ●

L’abstenció del PSOE en els comptes andalusos hauria estat intel·ligent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain