La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prioritat a l’ocupació juvenil

-

La reforma laboral que negocien sindicats, patronal i Govern espanyol s’ha de plantejar, com un dels principals objectius, definir un sistema que faci possible reduir l’alt atur juvenil que té Espanya. Afecta el 40% dels joves d’edats compreses entre 15 i 24 anys. És la taxa d’atur en aquesta franja d’edat més elevada de tota la Unió Europea, on la mitjana està en el 12%. Tenir gairebé la meitat de la joventut a l’atur és un enorme problema social, generacion­al i econòmic, de greus conseqüènc­ies per al futur, tant en l’aspecte personal per a cadascun dels afectats com a escala global de país. Es pot dir, sense risc d’equivocar-se, que resoldre’l és gairebé una qüestió d’Estat. Però malgrat el temps que fa que aquesta situació anòmala s’arrossega, ningú no ha estat capaç de fer-ho.

La reforma laboral hauria d’establir algun tipus de fórmula que permeti la vinculació dels joves amb l’empresa que els contracta i que, d’aquesta manera, els pocs que aconseguei­xen treballar puguin sortir del cercle viciós de l’encadename­nt de contractes temporals i precaris en què estan immersos.

L’elevada taxa d’atur juvenil que té Espanya va associada molt directamen­t a l’alt grau de fracàs i d’abandoname­nt escolar, que també és el més alt d’Europa. Aquest fet exigeix la urgent implementa­ció de l’anomenada formació profession­al dual (FP dual), ja que és un sistema que vincula els joves amb les empreses a través de la formació, de manera que puguin estudiar i formar-se en allò que el mercat laboral realment necessita. El Govern Sánchez ha posat en marxa un pla per fomentar aquest sistema de formació, però tot indica que es queda curt, ja que faria falta mobilitzar molts més esforços econòmics i humans. En aquest pla, a més dels centres d’ensenyamen­t, s’haurien de comprometr­e a fons les associacio­ns empresaria­ls i els gremis, per aconseguir una fàcil integració en el sistema de les petites i mitjanes empreses. La clau de l’èxit consisteix a fer-ho fàcil, perquè no esdevingui un problema a causa dels controls i els tràmits burocràtic­s.

Fins ara les estratègie­s adoptades per facilitar que hi hagi més integració de la joventut al mercat laboral gairebé no han donat cap resultat i això és preocupant. Després de tants errors comesos al llarg de tants anys, i després de dues greus crisis que han empitjorat la situació laboral de la joventut, ja és hora de resoldre el problema. Com hem dit molt sovint, no es tracta d’inventar res. N’hi hauria prou amb copiar bé el model alemany, que té el millor sistema europeu per vincular joventut, formació i feina. Només cal posar fil a l’agulla. ●

La reforma laboral ha d’avançar en solucions eficaces per a la contractac­ió de joves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain