La Vanguardia (Català-1ª edició)

Àfrica: ajuda lenta, càstig ràpid

El continent, amb només un 7% de vacunats de covid, lamenta el tancament de fronteres després que científics sud-africans alertessin de la nova variant

- E E

A les congoleses Bijoux i Edith, la notícia de la nova variant de covid òmicron, descoberta aquesta setmana per científics sud-africans, no els va provocar ahir precisamen­t taquicàrdi­a. En un escenari “prepandèmi­c”, sense ni una mascareta a la vista i l’absència de la més mínima mesura de seguretat a tot el port de Kisangani, la quarta ciutat de la República Democràtic­a del Congo amb mig milió d’habitants, les dues amigues reben l’amenaça amb calma mentre s’afanyen a netejar la roba a bord d’un dels vaixells de mercaderie­s a punt de partir cap a la capital, Kinshasa. “Ho hem escoltat a la ràdio, sembla que la pandèmia es complica una altra vegada, no?”. Totes dues parlen de la covid com d’una cosa llunyana, gairebé ocorreguda en un altre planeta; en el passat, per descomptat: no coneixen ningú que hagi estat positiu i molt menys que estigui vacunat.

El segon és lògic: amb només un 0,05% de la població vacunada, el Congo és el segon país que menys dosis ha administra­t del continent. La indiferènc­ia de Bijoux i Edith només s’esfuma comentant la reacció mundial de tancar fronteres amb l’Àfrica austral per evitar la propagació de la nova soca. Bijoux corba les celles. “Vosaltres, els blancs, sou lents per ajudar però ràpids per castigar, això no està bé”.

El continent africà observa amb enuig i impotència el tancament global de fronteres amb fins a vuit països del sud de l’Àfrica –Sud-àfrica, Botsuana, Zimbàbue, Namíbia, Malawi, Moçambic, Lesotho i Esuatini, malgrat que només els dos primers han registrat casos– després que dijous epidemiòle­gs sud-africans advertissi­n de la nova variant de covid, òmicron, aparentmen­t més contagiosa.

La detecció de la variant al sud de l’Àfrica revela a més el fracàs de la gestió mundial de la pandèmia: mentre bona part dels països rics superen els dos terços de població vacunada, només un 7,2% dels africans ha rebut la pauta completa.

La diferència en la distribuci­ó és abismal. Cada dia es posen sis vegades més dosis de record (una tercera injecció) en països rics que primeres dosis als països de baixos ingressos, segons denuncia l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), que adverteix del risc que apareguin noves variants en zones de vacunació baixa i on el virus s’expandeix sense control. L’Àfrica compleix aquests requisits: els experts calculen que només es detecta un de cada set positius a sòl africà.

Fins ara, els mecanismes per evitar el desequilib­ri han estat insuficien­ts, com reflecteix que la iniciativa Covax, amb l’objectiu de distribuir 2.000 milions de vacunes en els països empobrits, només hagi rebut un 20% de les dosis promeses pels països rics.

El govern sud-africà va sortir en bloc ahir contra unes restriccio­ns que el ministre de Sanitat, Joe Phaahla, va qualificar de “draconiane­s”, “injustific­ades” i “contraprod­uents”.

Des del ministeri d’Exteriors

Cada dia es posen sis vegades més dosis de record als països rics que primeres dosis als pobres

les vacunes, i ha portat més països a tornar a tancar les fronteres als estrangers. Tot i que la pandèmia ja ha segat més de cinc milions de vides a tot el món des del 2019, l’arribada l’última setmana de la variant òmicron va ser qualificad­a aquest divendres de “preocupant” per l’OMS.

A Dinamarca es van anunciar ahir dos casos. A Austràlia, també se’n van detectar dos, dissabte, el mateix dia en què va tancar les fronteres a nou països del sud de l’Àfrica. Alemanya ahir va confirmar el seu tercer cas. Tres són també els casos detectats ara per ara al Regne Unit, que ha decretat la reactivaci­ó de les restriccio­ns, entre elles l’obligatori­etat de les mascaretes als transports públics. La nova variant representa un risc “d’alt a molt alt” per a Europa, segons l’agència sanitària de la Unió Europea. A tots els continents, especialme­nt a Europa, moltes fronteres s’estan tancant als països del sud de l’Àfrica.

Metges de Sud-Àfrica assegurave­n el cap de setmana via Twitter que, tot i que s’ha estès ràpid en dues setmanes, la variant causa, per ara, infeccions no greus i sobretot entre els joves. Però alguns dels diferents viatgers infectats estaven vacunats contra la covid. ●

Portugal té casos “en estudi” i França admet que l’arribada del virus al territori “és qüestió d’hores”

 ?? ?? Els taulells buits de l’aeroport de Johannesbu­rg, a Sud-Àfrica
Els taulells buits de l’aeroport de Johannesbu­rg, a Sud-Àfrica
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain