La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 150 turistes espanyols es queden encallats a Sud-àfrica

L’Executiu espera que la represa dels vols faci innecessàr­ia la repatriaci­ó

-

es va alçar també la veu contra el pànic internacio­nal: “Aquesta última ronda de prohibicio­ns de viatges és com castigar Sud-àfrica per la seva avançada seqüenciac­ió genòmica i per la seva capacitat per detectar variants més ràpid. Una ciència excel·lent hauria de ser aplaudida, no castigada”. Des de l’executiu sudafricà van subratllar la incoherènc­ia que només s’hagin prohibit vols des de països africans malgrat que ja s’han registrat casos positius de la nova variant en altres continents. “Val la pena fer notar –van assenyalar des d’Exteriors– que la reacció és marcadamen­t diferent”.

Des de l’OMS també es va demanar ahir a la comunitat internacio­nal que es guiï “per la ciència” i mantingui obertes les fronteres amb el continent. La doctora Matshidiso Moeti, directora de l’organitzac­ió a l’Àfrica, va aplaudir la transparèn­cia de Botsuana i Sud-àfrica per compartir informació “que salva vides” i va exigir solidarita­t. “Amb la variant òmicron detectada a diverses regions del món – va dir–, establir prohibicio­ns que només afecten l’Àfrica ataca la solidarita­t global. La covid constantme­nt intenta dividirnos. Només aconseguir­em defensar-nos millor del virus si treballem junts per buscar solucions”.

El ressentime­nt per la reacció dels països rics s’estén entre l’africà corrent.

Ahir als carrers de Kisangani, el congolès Claude Nzunzu, professor d’anglès, feia petar la llengua amb ràbia opinant sobre la cascada de restriccio­ns: “No és just que es castigui Sud-àfrica o els seus veïns, els mateixos països rics que han acaparat vacunes penalitzen els africans que no han pogut protegir-se. Saps les conseqüènc­ies econòmique­s que tindrà el tancament de fronteres en milers de famílies?”.

A Sud-àfrica, que inicia al desembre la temporada alta de turisme, ja que és en plena estació estival, diversos operadors turístics van lamentar ja desenes de cancel·lacions.

Si l’aparició d’una nova variant del coronaviru­s al continent africà no ha sorprès els experts, la insolidari­tat, tampoc. La primavera passada, el viròleg camerunès i director dels Centres de l’Àfrica per al Control i la Prevenció de les Malalties, John Nkengasong, una de les veus africanes més respectade­s en la pandèmia, va criticar l’egoisme dels països rics per les vacunes. “Europa –deia– està intentant vacunar un 80% dels seus ciutadans i els EUA volen vacunar tota la seva població. Acabaran la vacunació, imposaran restriccio­ns als viatges i llavors l’Àfrica es convertirà en el continent de la covid”.

Amb gairebé un 70% de la població europea i nord-americana vacunada actualment, només faltaven les restriccio­ns i la por perquè la seva profecia es fes realitat. Ha ocorregut aquesta setmana. ●

rentment ràpida expansió internacio­nal, no espereu disposar de gaire temps per reaccionar. És qüestió de dies, a tot estirar de setmanes. Si es transmet més ràpidament tindrem menys temps que amb les variants anteriors, que així i tot ens van agafar despreving­uts.

Apel·lar a les moltes incògnites que encara hi ha sobre la nova variant per demorar decisions equival a esperar a veure si l’allau ens arriba per decidir si ens apartem. És una actitud temerària davant la magnitud de l’amenaça.

Més prudent és extremar la vigilància fent PCR que identifiqu­in la variant òmicron, cosa que és possible gràcies a una mutació específica de la variant i resulta més fàcil, ràpid i barat que analitzar el genoma complet de cada virus. Com més gran sigui la capacitat de detecció de l’òmicron més bé es podran tallar els brots d’arrel i endarrerir l’expansió de la variant.

Per posar-nos a resguard de l’òmicron, a més, convé tirar endavant els plans de vacunació, tant de primeres i segones dosis en persones que encara no s’han vacunat o no tenen la pauta completa com de terceres dosis en persones a qui es recomana una injecció addicional. Malgrat que les dades de Sud-àfrica suggereixe­n que les vacunes

Apel·lar a les incògnites sobre la variant per demorar decisions seria una imprudènci­a

actuals poden ser menys eficaces contra l’òmicron, l’eficàcia de les vacunes no es una qüestió de tot o res, i és possible que les vacunes actuals mantinguin un nivell de protecció elevat contra la nova variant.

 ?? SUMAYA HISHAM / REUTERS ??
SUMAYA HISHAM / REUTERS
 ?? SUMAYA HISHAM / REUTERS ?? Passatgers deixats a terra per Swiss Air a Johannesbu­rg
SUMAYA HISHAM / REUTERS Passatgers deixats a terra per Swiss Air a Johannesbu­rg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain