La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid arriba a l’alça al desembre, quan hi ha més risc que es desboqui

No se sap quant contindrà la vacunació els ingressos hospitalar­is, que pugen

- EPrcelonP

Molts no esperaven que la pandèmia s’allargués tant. Al juny semblava controlar-se en països com Espanya, però va créixer. A l’octubre tornava a remetre, es van eliminar gairebé totes les mesures i, des de fa un parell de setmanes, pugen els contagis i les hospitalit­zacions. Les pròximes setmanes seran vitals per evitar que la covid es desboqui un altre cop. S’hi afegeixen factors de risc, com per exemple més fred (afavoreix la vida en interiors i la transmissi­ó) i l’activitat social del mes de desembre, amb el pont de la Constituci­ó, les compres i les festes prenadalen­ques i Nadal.

S’hi afegeix a més l’alerta per l’òmicron, que es va disseminan­t per la mobilitat internacio­nal. En la variant delta, el virus campa per Europa, amb 200.000 casos al dia als 30 països de l’Espai Econòmic Europeu (els últims dies han baixat), segons el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC).

Això obliga molts països a reimposar restriccio­ns. A Espanya es recorre al passi covid, per donar més seguretat en els espais tancats, perquè, després de Suècia, és el país amb menys incidència d’aquests 30 europeus. També té una de les taxes més baixes de morts per covid aquestes setmanes: 6 per milió d’habitants, per 55 de mitjana comunitàri­a. S’atribueix a la vacunació. Un 74% de la població espanyola de més de 18 anys està immunitzad­a, davant un 66% de mitjana comunitàri­a. Fins i tot Catalunya, una de les autonomies amb menys cobertura, ja ha vacunat un 75% de la població.

Així, la perspectiv­a és de “calma tensa”, com la defineix Pere Domingo, coordinado­r de covid a l’hospital de Sant Pau de Barcelona. “Les xifres no són les d’onades anteriors; sense la vacuna, el sistema ja hauria claudicat”, diu. A l’hospital creix el nombre de pacients i esperen que ho faci les pròximes setmanes. En fa dues, només hi havia quatre malalts de covid (des de l’inici de l’epidèmia sempre n’hi ha hagut algun); divendres ja n’eren 14. Novament, hi ha casos cada dia a urgències i ingressos. A l’hospital Vall d’Hebron, María José Abadías, subdirecto­ra assistenci­al, indica que hi ha 15 ingressats en planta, el doble que fa dues setmanes, i 11 a l’uci. Molts infectats no estan vacunats.“En general, els vacunats no arriben a l’uci i si hi entren és perquè tenien patologies prèvies”, diu Domingo. És una mena de pacient semblant al que la grip porta a l’uci, coincideix Abadías.

Domingo veu prioritari que es posi la tercera dosi al personal sanitari. Perquè la previsió als centres és d’un pic de covid d’aquí un parell de setmanes. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ho va apuntar dissabte a TV3. I espera que les xifres, tot i ser altes, s’estabilitz­in per Nadal. El grup d’anàlisi Biocomsc no ho veu tan clar. Avisava a Twitter que “Espanya entra clarament en creixement­s sostinguts”, com altres països europeus. Irlanda o Dinamarca els contenen amb poques restriccio­ns i l’alta vacunació. Cal veure si amb aquesta fórmula n’hi haurà prou a Espanya. ●

Els hospitals ja esperen que els pròxims dies es posi la tercera dosi al personal sanitari

 ?? RANI DUCH ?? L’alt percentatg­e de vacunació dona un cert marge a Espanya davant l’augment de casos
RANI DUCH L’alt percentatg­e de vacunació dona un cert marge a Espanya davant l’augment de casos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain