La Vanguardia (Català-1ª edició)

Radiografi­a d’un rescat de muntanya

Els bombers han multiplica­t per tres les operacions de salvament l’última dècada

-

l’emergència a través de la Regió Centre, a Manresa, la més pròxima al lloc dels fets. El següent pas, apunta Esterlich, és coordinar-se amb el responsabl­e de la sala central de Bellaterra i amb el cap dels GRAE per decidir quins recursos s’envien. “La de Montserrat és una operació molt complexa i decidim enviar els tres helicòpter­s i tots els efectius disponible­s, a més de demanar als bombers convencion­als que ens donin suport des de terra, a peu de paret”, detalla el sergent.

Catalunya disposa de tres equips de GRAE repartits entre Sabadell-Cerdanyola, La Seu d’Urgell i Olot, que sumen 72 experiment­ats alpinistes. Un grup nou de 16 persones es posarà en marxa el 2022 a Valls per atendre les demandes al sud de Catalunya.

Actualment, els GRAE disposen de dues aeronaus a Sabadell i una a La Seu d’Urgell habilitade­s per a aquesta mena de missions. “A més del pilot sempre vola un tècnic de grua, dos bombers i un metge del SEM”, afegeix.

Tornant a Montserrat, el primer helicòpter s’aproxima amb molta cura a la paret, baixa el primer rescatador amb el material necessari per assegurar els ancoratges a la roca, comprovar que la persona ferida i el seu company estan ben subjectes i preparar l’arribada del segon socorrista, que porta la llitera, i del metge. L’accidentat s’ha colpejat al cap i ha caigut 15 metres. “Es tracta de veure si l’evacuació és possible per aire, una maniobra exigent, ja que l’helicòpter ha d’estar molt a prop de la paret, o si s’opta per baixar-lo fins a baix i que els efectius terrestres el portin fins a l’ambulància”, detalla Esterlich. El metge descendeix fins on és el ferit per veure quin és el seu estat i si és necessari fer un tractament d’urgència penjat de la corda. Encara queda llum i l’operatiu s’inclina per la sortida que considera més senzilla i segura, elevar l’escalador a través del sistema de grua fins a l’helicòpter.

Un operatiu d’aquestes caracterís­tiques involucra tot el personal de guàrdia dels GRAE que es desplacen en les aeronaus, cinc persones a bord de dues i quatre en la tercera. Així mateix se sumen tres unitats terrestres, a més del personal d’avituallam­ent i altres figures de coordinaci­ó al terreny. En total, al voltant d’una trentena d’efectius que cal sumar als que estan ubicats a la sala central. “En funció de les necessitat­s de cada fet es decideix si cal reclamar ambulàncie­s i helicòpter­s del SEM, tot i que en la majoria de rescats només mobilitzem una dotació aèria i una de terrestre, unes vuit persones”, precisa el sergent Esterlich.

La incorporac­ió l’any passat de metges del SEM en les guàrdies dels GRAE, a l’aeroport de Sabadell, i aquest 2021 a La Seu, ha suposat un gran avenç en la primera atenció als ferits. Francesc

Un escalador que ha caigut 15 metres a Montserrat mobilitza tres helicòpter­s i unes 30 persones

4.340

 ?? Mn
UEL GONZÁLEZ / S OO ING ?? El nou helicòpter dels Bombers de la Generalita­t preparat per volar a l’aeroport de Sabadell
Mn UEL GONZÁLEZ / S OO ING El nou helicòpter dels Bombers de la Generalita­t preparat per volar a l’aeroport de Sabadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain