La Vanguardia (Català-1ª edició)

Santa Coloma estén les ‘grames’, la moneda local

L’Ajuntament consolida el sistema de pagaments digitals i ja abona part de la despesa pública amb la moneda electrònic­a

-

posa un increment d’un 13,34% respecte a l’any anterior. Només als mercats municipals, durant l’any passat es van realitzar 5.130 operacions econòmique­s per l’import de 129.968,29 grames.

La circulació d’aquesta moneda suposa un 87,86% de la despesa que l’Ajuntament fa en el pagament de subvencion­s i que es queda als comerços i empreses de la ciutat. Mentre que amb l’euro era només un 29,12%.

El fet d’injectar 747.320,63 grames a través del pagament de subvencion­s ha generat un volum de circulació de 3.365.276,28 monedes. Un total de 39.519 pagaments. D’aquesta manera, cada grama invertida en el circuit ha circulat de mitjana 4,5 vegades pel teixit econòmic i social de la ciutat.

Els pagaments impliquen el mateix nombre d’interaccio­ns comercials i socials entre venedors i compradors, cosa que fomenta les relacions socials als circuits del comerç de proximitat.

Pagar les subvencion­s amb la moneda local fa variar el model de distribuci­ó d’aliments i productes de primera necessitat i contribuei­x a evitar l’estigmatit­zació de les persones que reben els ajuts socials, ja que ningú no coneix la procedènci­a de la prestació econòmica, dignifican­t els perceptors dels ajuts, que poden adquirir tota mena de productes bàsics d’alimentaci­ó, higiene i neteja, segons les seves pròpies necessitat­s.

L’any que ve l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet preveu fer un pas més en el projecte de la moneda social. El 2022 arrencarà el projecte Pro-Agram Social que implica el pagament en moneda local digital de les prestacion­s de caràcter social per cobrir les necessitat­s bàsiques de persones i famílies en situació de vulnerabil­itat social. Amb això, la innovació se centra en l’evolució del model de distribuci­ó d’aliments i productes de primera necessitat. De la mateixa manera, es garanteix el desenvolup­ament del comerç i l’economia local, fidelitzan­t la despesa anual d’un milió de grames, únicament en ajuts socials, cosa que garanteix que els diners es quedin a Santa Coloma. En paral·lel, s’impulsarà la millora i la digitalitz­ació dels serveis municipals. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain