La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acolorits sí, però no diversos ni inclusius

Crítiques a la indústria audiovisua­l per fer servir col·lectius marginats com a elements de màrqueting

- JOSEP LLUÍS MICÓ

Creixen les crítiques a la indústria audiovisua­l per entendre la diversitat com un simple recurs de màrqueting. Analistes com Fernanda Galan consideren que molts autors i productors estan preocupats només per “marcar el màxim nombre de caselles” al catàleg de caracterís­tiques dels personatge­s de les seves produccion­s. Tot i això, afegeixen els denunciant­s, aquesta manera d’actuar no afavoreix la inclusió, ja que amb prou feines va més enllà del tòpic o el clixé.

El que per a alguns profession­als són requisits estètics o cosmètics, per a milions de persones són vitals per la seva raça, gènere o qualsevol tret de la seva comunitat. Galan porta a l’extrem aquest comentari contra la tendència predominan­t a Hollywood quan subratlla que no n’hi ha prou amb mostrar “subjectes diversos que tinguin problemes amb els blancs”. Segons la seva opinió, com que aquests individus es basen en estereotip­s, els falta profundita­t i “es tornen antinatura­ls”.

Experts com el professor Jason Davids Scott, associat a la Sidney Poitier New American Film School, recorden que aquesta mena de simplifica­ció s’anomena “simbolisme”. Segons aquest plantejame­nt, els personatge­s de grups minoritari­s o marginats només serveixen per mostrar el col·lectiu, sense cap més atribució. I esmenta, com a exemple, el que tradiciona­lment s’ha fet en pel·lícules o sèries “amb les persones negres o amb alguna discapacit­at”.

L’equip directiu i els docents del centre en què imparteix classes Scott s’han proposat d’incentivar aquesta discussió perquè els estudiants aprenguin que és bàsic que siguin precisos i veraços a l’hora de tractar la diversitat i la inclusió. Per aquesta raó, disposen d’una enquesta sobre ètica aplicada a la sexualitat i la violència al cinema i la televisió. A partir d’aquest material i dels resultats obtinguts, els guionistes, productors i realitzado­rs que surtin de les seves aules estaran familiarit­zats amb codis i pràctiques més honestos.

Els alumnes de l’Arizona State University, a les facultats de la qual hi ha cada vegada més diversitat, també han expressat el

seu disgust per aquesta situació. Una actualitza­ció de les dades del campus feta a la tardor del 2021 va permetre esbrinar que aproximada­ment un 45% dels matriculat­s en el primer curs provenen de poblacions subreprese­ntades a les pantalles.

Els tècnics de la consultora Nielsen ja van demostrar el 2020 que en l’entretenim­ent audiovisua­l que es consumeix avui als Estats Units apareixen dones, nadius americans i llatins en una proporció menor que el seu pes al cens general. Van elaborar els càlculs després de comparar el desenvolup­ament dels cent programes més destacats del país, excloent-hi

El que per alguns profession­als és un tema estètic, per milions de persones és vital per raça o gènere

els esports, l’animació i els llargmetra­tges.

Els investigad­ors de Nielsen, companyia que també ofereix índexs d’audiència, van revelar desequilib­ris com el que afecta a les persones de més de 50 anys. Aquest grup suposa un 20% del total de nord-americans, tot i això, les càmeres no els van prestar més d’un 8% de la seva atenció. Més que a l’edat, caldria atribuir la discrimina­ció al sexe. La correlació entre aquestes xifres en el cas dels homes que superen la cinquanten­a va ser gairebé absoluta: són un 17% de la població i van ocupar un 14% del temps. ●

 ?? AMAZON PV ?? L’actor Shemar Moore interpreta el protagonis­ta de la nova versió de SWAT. Los hombres de Harrelson
AMAZON PV L’actor Shemar Moore interpreta el protagonis­ta de la nova versió de SWAT. Los hombres de Harrelson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain