La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un llibre analitza si els fenòmens científics que apareixen a les sèries són possibles

-

Podríem anar al món del revés de Stranger things? Podrien existir els dracs de Joc de trons? Tenen base científica, els fenòmens de Fringe? Existeix la metamfetam­ina blava de Breaking bad? Podria existir una illa com la de Perdidos?

Són algunes de les preguntes sobre fenòmens científics que apareixen en algunes sèries populars i que es responen a La ciencia en las series de televisión, tercer llibre de l’enginyer i divulgador científic Ramon Cererols i el crític de sèries Toni de la Torre, després de la publicació de La medicina en las series de televisión i La ciencia de The big bang theory.

El llibre, prologat pel metge i científic Salvador Macip i publicat per la Fundació Doctor Antoni Esteve, analitza més d’una desena de sèries vistes des d’un punt de vista científic per fomentar la divulgació de la ciència. De la Torre i Cererols han estudiat si són possibles o no científica­ment els fenòmens que apareixen en aquestes sèries, com ara els forats de cuc, la relativita­t especial, els universos paral·lels, el transhuman­isme, els dracs voladors o la rebel·lió dels robots.

“Es pot trobar ciència a tot arreu, si et fas les preguntes adequades”, explica De la Torre, que admet que la ciènciafic­ció “té una base científica més gran que altres gèneres” i que aplaudeix que les sèries siguin “la porta d’entrada ideal” per introduir la ciència als espectador­s.

Així, per exemple, la primera pregunta que es van plantejar els autors del llibre, introduïda per la sèrie de ciència-ficció Black mirror, és si la tecnologia està prou avançada per duplicar la consciènci­a humana i traslladar-la a un paradís digital etern. Per bé que els autors estan d’acord que avui dia no existeix aquesta possibilit­at, expliquen que ja s’han creat programes que permeten viure una realitat virtual sobre un escenari físic real, i que no s’ha de descartar un futur semblant al que dibuixa Black mirror. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain