La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atmosfera canviant i dinàmica

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @MarcSilves­tre7

El fred intens ha arribat sobre la botzina d’un novembre molt dinàmic per consolidar el mes amb una temperatur­a lleugerame­nt inferior a la mitjana. Tot i això, el fred no ha estat l’únic exponent de la disbauxa atmosfèric­a. El vent i la neu també s’han obert pas aquests dies a Catalunya i la Península per completar aquesta aroma de cru hivern. La màxima representa­ció la podem contemplar al paisatge del Pirineu, vestits de gala amb el seu pastís de neu de més de 50 centímetre­s i amb escenaris favorables durant la setmana vinent per ampliar el seu mantell nival.

CATALUNYA

S’inicia la setmana amb fred, vent i temps estable, excepte al Pirineu, on continuarà nevant feblement fins a mig matí. Fora d’aquest sector, cel assolellat amb el permís d’algunes pinzellade­s de núvols inofensius. Demà dia de treva amb núvols baixos a comarques de Barcelona i sol a

La maregassa tornarà a afectar el Cantàbric i Galícia, amb onatge que podrà assolir els 3 metres d’altura. Maregassa, també, a la Costa Brava i entre la Costa Tropical i la d’Almeria. Zones de

Meteoròleg

la resta del territori. El vent afluixarà i donarà pas a la formació de boires, inversions tèrmiques i gelades extenses on la nit sigui serena. Dimecres aniran arribant intervals de núvols com a preludi d’un front del nord, que afectarà dijous amb nevades al Pirineu i ruixats o possibles enfarinade­s a Girona, i que obrirà la porta a més fred i vent la resta de setmana.

ESPANYA I EUROPA

Continuen un dia més les precipitac­ions freqüents a països mediterran­is com Itàlia, Grècia o Turquia i les nevades al centre i est del vell continent. Aquesta situació es mantindrà els dies vinents amb breus treves. A Espanya, avui aniran remetent les pluges del Cantàbric i demà serà una jornada tranquil·la a tota la geografia ibèrica, però per poc temps. Entre dimecres i dijous tornarà la pluja, la neu, el vent i el fred a la meitat nord i muntanya, no guardin l’abric gruixut ni el paraigua.

Si passés avui provocaria una catàstrofe, anul·laria tots els senyals de ràdio i televisió, inutilitza­ria els satèl·lits i afectaria els sistemes de navegació. Un veritable caos. La part romàntica del fenomen, les aurores, s’han vist a Espanya l’any 1789, així consta als arxius a Barcelona, també el 1938, el 1989 de forma discreta a Galícia i Cantàbric o de manera feble a València i Gijón el 2003.

La pitjor tempesta solar (3)

maror generalitz­ada a la resta de l’àrea Mediterràn­ia, amb onades que rondaran el metre i mig. A les illes Canàries, les onades podran assolir els tres metres i mig d’altura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain