La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es pot trobar una teràpia eficaç per al càncer de pulmó?

-

El pulmó és la principal causa de mort per càncer al món. Té una taxa de mortalitat superior a un 85%, sobretot pel diagnòstic tardà i la falta de teràpies eficaces. En el terreny genètic, en aquests tumors es detecten problemes amb l’splicing alternatiu, un mecanisme que permet a un mateix gen originar diferents proteïnes.

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona lideren un projecte que vol corregir aquest mecanisme, que acostuma a estar alterat en els pacients amb càncer i que afavoreix el creixement de cèl·lules tumorals. “Podem imaginar l’splicing alternatiu com una pel·lícula en què tens diversos fotogrames i que, en funció de com els combinis, pots transmetre missatges diferents”, explica Jordi Hernández, emprenedor resident al CRG.

El grup de Juan Valcárcel ha investigat un gen important en diferents processos cel·lulars, alterat en molts tipus de càncer, entre els quals el de pulmó. Així mateix, han estudiat compostos amb potencial terapèutic capaços de modular l’splicing d’aquest gen per afavorir-ne la forma antitumora­l, i ja ho han provat amb èxit en cèl·lules i

Una investigac­ió finançada per la Fundació “La Caixa”

animals. Ara han començat el procés d’optimitzac­ió d’aquests compostos i estan avançant cap a la seva aplicació mèdica.

A diferència de la quimioterà­pia, que afecta totes les cèl·lules de l’organisme, els compostos desenvolup­ats pel CRG actuen sobretot sobre les cèl·lules canceroses. “És semblant a una teràpia gènica però no modifica de manera permanent les cèl·lules”, resumeix Hernández, que afegeix que “amb les molècules que hem desenvolup­at podrem triar els fotogrames correctes que donen sentit a la pel·lícula”.

 ?? CRG ?? Jordi Hernández
CRG Jordi Hernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain