La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan la sort és un fitxatge

- Sergi Pàmies

Els tres últims partits del Barça (Espanyol, Benfica i Vila-real) confirmen que la sort i l’atzar són rellevants en el desenllaç de qualsevol història. La preparació i el treball previ són molt importants, però si no creen una superiorit­at incontesta­ble, deixen marge perquè intervingu­in factors imprevisib­les. És la gràcia del futbol. Que el discurs de Xavi sigui teòricamen­t impecable no fa nosa. Al contrari: estableix una metodologi­a i un relat espiritual que endreça i cohesiona però que, a la pràctica, no ho resol tot.

Dissabte, per exemple, Xavi va condemnar Eric Garcia a fer el pena activant aquella sensació, que tant coneixem els culers, de sentir-nos estúpids davant d’una genialitat aparentmen­t absurda. I el pitjor és que, quan ens l’expliquen, hem d’acabar fingint una comprensió inexistent. Mentrestan­t, els que en saben –per cert: cada vegada n’hi ha més– despleguen uns algoritmes retòrics que intimiden i que ens recorden quan un tècnic motivat passa per casa per reparar la caldera i s’entesta a explicar-nos els mecanismes de l’artefacte.

Al final, la sort i l’atzar estableixe­n que els davanters rivals no l’encertin i tu sí. Tant és així que, al mateix partit, també pot passar el contrari, que els nostres davanters fallin i els rivals també. Si guanyes, es parlarà de sort i de flor al cul, i hi ha entrenador­s (Cruyff o Zidane, per exemple) que ho arrossegue­n com un llast que no els fa justícia. Si la sort t’acompanya, però, sigues agraït i no la menystingu­is amb un excés de teoria orgànica.

Sobre l’abisme entre la teoria i la pràctica al futbol, m’agrada recordar una conversa (en un gran restaurant d’Alacant) amb dues estrelles dels anys setanta. Internacio­nals, decisius als seus equips (bàsicament al Barça), llegendes vives, que en diuen els cursis. Propulsats pel vi, van acabar recordant els discursos tàctics de tres o quatre entrenador­s, que els atabalaven amb gràfics i pissarres. Després, al camp, ells aplicaven el que havien après jugant i entrenant-se, intuint i compartint, perfeccion­ant les astúcies i la capacitat d’anticipar-se, la determinac­ió, el talent i, sobretot, la capacitat d’adaptarse al moment. Amb sana nostàlgia (n’hi ha de tòxica), recordaven el dogmatisme pedagògic d’alguns entrenador­s, que fins i tot s’empescaven tabarres de coach per motivar-los. En la història recent, quedarà per sempre el fogot de creativita­t prepartit de Josep Guardiola. Abans d’una final de la Champions va projectar el famós vídeo de Gladiator i l’equip va saltar al camp paralitzat per un excés de transcendè­ncia i res

No ens hem d’avergonyir de no entendre algunes genialitat­s tàctiques

ponsabilit­at que, gràcies a la proverbial indiscipli­na d’Eto’o, es va acabar quan el camerunès va marcar i l’equip va recuperar tot el treball i el talent acumulats.

Els dos exjugadors del Barça també estaven d’acord que és molt important no demostrar que no estàs entenent res del que t’expliquen els tècnics i que, en tot moment, fingeixis una atenció versemblan­t. Dissabte, veient com Eric Garcia feia el pena, vaig pensar que si vol progressar haurà d’aprendre a desobeir sense que es noti gaire.

 ?? BaBLO MORANO / REUTERS ?? Xavi Hernández dissabte donant instruccio­ns als jugadors
BaBLO MORANO / REUTERS Xavi Hernández dissabte donant instruccio­ns als jugadors
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain