La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Alemanya de Scholz es planteja una modernitza­ció i frenar el deute

El futur govern tripartit impulsarà la transició energètica i l’agenda digital

-

Un nou temps polític amb nous accents està a punt d’arrencar a Alemanya. El tripartit de socialdemò­crates, verds i liberals, inèdit en l’àmbit federal, que es disposa a agafar les regnes del govern, ha promès modernitza­r el país amb reformes i inversions que no es van emprendre durant els setze anys de mandat conservado­r d’Angela Merkel.

El futur canceller socialdemò­crata, Olaf Scholz, que els propers dies serà investit al Bundestag (cambra baixa del Parlament), afrontarà amb el seu equip reptes pendents i urgents d’un país que, encara que sembli inexplicab­le tractant-se de la primera economia d’Europa i quarta del món, i d’una gran potència en exportació, pateix greus carències estructura­ls.

A la transforma­ció energètica que demana l’aposta per la descarboni­tzació de l’economia, se sumen la digitalitz­ació sempre postergada, la renovació de moltes infraestru­ctures obsoletes (ponts, carreteres, edificis escolars...) a força de no invertir en elles, i la modernitza­ció d’una administra­ció pública massa burocràtic­a.

“Hem decidit que això suposarà un decenni d’inversions”, va dir Scholz dimecres a Berlín amb els seus socis a la presentaci­ó de l’acord de la coalició Semàfor –així s’anomena pels colors tradiciona­ls dels tres partits implicats: el vermell del socialdemò­crata SPD, el groc del liberal FDP i el verd dels ecologiste­s–.

L’acord del tripartit per a aquesta legislatur­a de quatre anys –un document de 177 folis– col·loca significat­ivament just després del preàmbul els dos apartats que millor defineixen els seus plans: el primer és Estat modern, despertar digital i innovacion­s; i el següent, Protecció del clima en una economia de mercat socioecolò­gica.

Els tres partits asseguren que “s’atreveixen a més progrés” (aquest és el lema del pacte), en una “aliança per la llibertat, la justícia i la sostenibil­itat” (segon lema de l’acord) que promet impulsar àmplies inversions, sobretot en digitalitz­ació, educació i transforma­ció energètica, tot això amb un marcat èmfasi en la protecció del clima. Però alhora afirmen que tornaran a aplicar el fre al deute el 2023 –ara suspès per l’emergència del coronaviru­s– i que no apujaran imposats.

Sota la batuta del socialdemò­crata Scholz, dos homes s’encarregar­an d’encaixar aquesta quadratura del cercle: l’ecologista Robert Habeck, de 52 anys, titular del nou superminis­teri d’Economia i Clima; i el liberal Christian Lindner, de 42, que serà ministre de Finances, cartera de gran pes en aquest país i que actualment ocupa en funcions el mateix Scholz.

L’altre nom rellevant del futur Executiu és Annalena Baerbock, que va ser la candidata verda a cancellera a les eleccions, i que assumirà la cartera d’Exteriors, convertint-se en la primera dona al càrrec.

Habeck, que serà a més vicecancel­ler, dirigirà un ministeri en què hi ha un objectiu costós, tant en termes d’inversió de milers de milions, com en dificultat tecnològic­a i logística: avançar la sortida del carbó a l’any 2030, quan estava prevista per al 2038.

Mentre a l’acte de presentaci­ó de dimecres es parlava de la necessitat d’inversions, el liberal Lindner recordava també la importànci­a de tenir unes finances públiques sòlides, ja que molts alemanys “es preocupen per la inflació”. En aquella mateixa presentaci­ó a Berlín, Scholz va intervenir: “Estem segurs que els propers anys serem capaços de respondre a totes les qüestions sobre inversió que hi ha a l’acord de coalició; i de tota manera, una gran part és inversió del sector privat”.

Significat­iu al respecte: abans-d’ahir a Frankfurt, al congrés de les joventuts socialdemò­crates, Olaf Scholz va aguantar el ruixat de les primeres crítiques internes. Alguns joves del partit li van retreure un presumpte excés d’influència de Lindner a l’acord final.

Al capdavant del nou ‘superminis­teri’ d’Economia i Clima, el verd Robert Habeck buscarà finançamen­t

El liberal Christian Lindner, que serà ministre de Finances, prefereix fomentar la inversió privada

Scholz va replicar dient que la veritable oposició al seu projecte de govern no són els socis liberals, sinó el bloc conservado­r de la CDU/CSU.

Si corregir la deficient cobertura digital –Alemanya té una de les pitjors xarxes de fibra òptica de la UE– és clau per als tres socis de coalició, per als liberals és un assumpte fonamental, ja que afecta les empreses. Aquesta inquietud de l’FDP, juntament amb l’interès per l’educació i la innovació, han permès a socialdemò­crates i ecologiste­s obtenir el compromís de facilitar inversions, que l’SPD i els verds haurien preferit més d’origen públic. Els liberals, en canvi, aposten per la inversió privada.

Però la urgència de la covid ocuparà el tripartit immediatam­ent. “Accedirem al govern en un període d’inquietud, por i incertesa”, va admetre dimecres l’ecologista Robert Habeck. Scholz i els seus, doncs, el primer que han de fer és combatre l’actual greu pic de la pandèmia a Alemanya. ●

 ?? ?? El liberal Christian Lindner, el socialdemò­crata Olaf Scholz i els verds Annalena Baerbock i Robert Habeck el dia 24 a Berlín
El liberal Christian Lindner, el socialdemò­crata Olaf Scholz i els verds Annalena Baerbock i Robert Habeck el dia 24 a Berlín
 ?? Terlín nCHWíRZ / íFP ??
Terlín nCHWíRZ / íFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain