La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu al carbó el 2030 i aposta per les renovables

La protecció del clima impregna el programa econòmic

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

El futur Govern tripartit d’Alemanya ha impregnat el seu programa d’ambicioses mesures de transició energètica per assegurar la protecció del clima, mesures que exigiran inversions ingents que, en realitat, no es detallen de manera concreta a l’acord de coalició. Socialdemò­crates, verds i liberals han pactat avançar el 2030 la fi del carbó –que estava prevista per al 2038–, i es plantegen també que aquell any el 80% de l’electricit­at provingui de fonts renovables, i que el 50% de la calefacció sigui climàticam­ent neutra.

La tasca és monumental, i encara més després de la catàstrofe de Fukushima i el clamor de l’opinió pública alemanya, quan Angela Merkel va proposar abandonar l’energia nuclear, que s’hauria de materialit­zar aquest 2022. La dependènci­a del gas natural rus que arriba pels gasoductes del Bàltic genera una polèmica constant. Sobretot quan encara avui el carbó genera gairebé una quarta part de l’electricit­at que es consumeix a Alemanya.

“Desenvolup­arem més la legislació climàtica el 2022 i llançarem un programa immediat de protecció del clima amb totes les lleis i mesures necessàrie­s –diu el text de l’acord–. Tots els sectors hauran de contribuir: transport, construcci­ó i habitatge, generació d’energia, indústria i agricultur­a”. La coalició vol que totes les futures lleis de qualsevol àmbit siguin abordades tenint en compte els objectius climàtics.

Entre els plans, hi ha el d’impulsar l’energia renovable mitjançant la instal·lació de panells solars en edificis nous, tant comercials com d’habitatges, i mitjançant la creació de més parcs eòlics, sobretot al mar. En principi, els motors de combustió aniran decaient, amb l’objectiu de tenir 15 milions de cotxes elèctrics circulant el 2030.

A la pràctica, aquest inusual tripartit ha dissenyat un programa que intenta compaginar el compromís mediambien­tal (segell dels ecologiste­s, que la socialdemo­cràcia ha fet també seu), amb el fre al deute (una exigència liberal que l’SPD comparteix plenament), i amb altres mesures laborals i socials, com ara l’augment del salari mínim. Aquesta última és una de les promeses de la socialdemo­cràcia a la campanya, que els verds aplaudeixe­n. El salari mínim passarà a ser 12 euros l’hora (ara és de 9,60 euros), però la pujada serà esglaonada.

Si els verds assumeixen el nou superminis­teri d’Economia i Clima amb Robert Habeck al capdavant, tocarà a un socialdemò­crata –encara no se sap qui– dirigir el també nou Ministeri de Construcci­ó i Habitatge. El Govern intentarà així abordar el malestar creixent en la ciutadania pels preus del

El socialdemò­crata Scholz haurà d’abordar amb urgència la crisi sanitària de la covid

Fan falta habitatges; un nou ministeri ad hoc promourà la construcci­ó de 400.000 pisos a l’any

lloguer a grans ciutats i l’escassetat d’habitatge. L’acord preveu construir 400.000 pisos a l’any, 100.000 d’ells de caràcter públic.

Tot i això, quan el nou Govern prengui possessió, s’haurà de centrar urgentment a afrontar la crisi sanitària del coronaviru­s. La quarta onada colpeja amb força Alemanya perquè, entre altres causes, les autoritats no aconseguei­xen convèncer 14,6 milions d’adults que es vacunin. Els hospitals comencen a saturar-se. ●

 ?? JENn nCHLUEBER / GEBBY ?? Una capa de flors prop de la central elèctrica de carbó de Lippendorf (Saxònia) al maig
JENn nCHLUEBER / GEBBY Una capa de flors prop de la central elèctrica de carbó de Lippendorf (Saxònia) al maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain