La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cor tèxtil català impulsa la relocalitz­ació

La crisi de transports asiàtica afavoreix empreses locals

-

La crisi de subministr­aments i de transports del mercat asiàtic que va esclatar amb la pandèmia ha donat vida a les companyies tèxtils de Catalunya, que intenten aprofitar la conjuntura per impulsar la relocalitz­ació de la producció i revitalitz­ar un sector industrial que ha estat en greu perill d’extinció.

Un dels cors del tèxtil que encara resisteix, l’Anoia, amb epicentre a Igualada, està immers en un procés de renovació que just ara ha accelerat gràcies als vents de cua favorables. Entre les últimes mesures, destaca la inauguraci­ó, fa tot just uns dies, d’un centre empresaria­l i de disseny en moda, l’Igualada Fashion Lab, a la seu de l’antiga empresa Vives Vidal.

El centre, impulsat per l’Ajuntament de la ciutat i amb el suport del clúster català de la moda Modacc i el centre tecnològic tèxtil Fitex, concentrar­à tasques de promoció industrial i emprenedor­ia, recerca de nous mercats i inversors, i capacitaci­ó profession­al o innovació. La inversió inicial supera els 650.000 euros, finançat a través de fons europeus, però tot el pla de desenvolup­ament de la indústria tèxtil, que preveu diferents accions, està dotat amb dos milions d’euros.

“Venim d’una època molt fosca i ara veiem una mica de llum al final de túnel”, afirma Joan Gabarró, president de Fitex i empresari tèxtil. L’ecosistema de la moda de la zona de l’Anoia, que aglutina 104 empreses amb una facturació afegida de 140 milions d’euros, ha experiment­at una tendència a la relocalitz­ació des d’abans de la pandèmia, però després de la covid les oportunita­ts de negoci “s’han accelerat”. “Amb la crisi del transport moltes empreses de moda espanyoles i europees van venir a buscar producció aquí, i una part ha decidit continuar amb nosaltres; aquest context ens obre una nova porta perquè algunes firmes no sabien que a Catalunya encara hi ha producció tèxtil i ara ens han descobert”, considera Gabarró.

La idea de crear un centre tèxtil a Igualada va sorgir a través d’una visita empresaria­l al Textile Fashion Center de Boras, a Suècia, explica l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, que, a més, pot dir que és un dels pocs regidors “del món” que pot vestir de cap a peus amb peces fabricades en el seu municipi. Precisamen­t al nord d’Europa hi han alguns dels nous clients de les empreses tèxtils de la zona, que volen especialit­zar-se en el gènere de punt gràcies al context actual. ●

Igualada acaba d’inaugurar un centre per a la indústria de la moda que aglutina tot el sector

 ?? PEDRO CATENA ?? Una estudiant en un centre de formació tèxtil
PEDRO CATENA Una estudiant en un centre de formació tèxtil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain