La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naus en flames més enllà d’Orió

-

“Hem vist cremar naus en flames més enllà d’Orió...”. Destituït per sorpresa, Pedro J. Ramírez es va acomiadar així de la redacció llegint les seves millors portades. I els companys d’El Mundo encara m’expliquen les seves històries d’amor i odi, però sempre de passió, amb el director, que no sabia ser funcionari de la premsa, i els va demanarper­dó al finalper les seves “burrades”. A aquest noi de Logronyo no el va admetre el Madrid més pijo davant el qual va compensar la seva timidesa amb un ingenu histrionis­me de tirants de colors. Aviat va aprendre el seu joc i li va dir a Rato: “Tens dos problemes: el primer és que la gent creu que ets molt ric i el segon és que no és veritat”. A Barcelona sempre visita Miquel Roca i recorda que la seva mare era mig catalana i li sap greu no agradar els barcelonin­s com els barcelonin­s li agraden a ell. freqüència i valor per temps de lectura) amb què qualifica els seus autors l’FT.

Però el 40% de la publicitat mundial ja se l’emporta Google a Califòrnia.

La tecnologia resol els problemes que genera la tecnologia. És cert que s’han esfondrat imperis de paper d’un temps en què uns quants mitjans pesàvem molt; però és més sa per a una democràcia el que passa avui, quan tots els mitjans pesem.

Les xarxes no pesen massa?

Perverteix­en i desinforme­n i generen toxicitat per l’anonimat d’alguns dels seus missatges i, en especial, pels robots.

Tant influeixen els bots digitals?

Polaritzen amb increïble eficàcia. Així que algú s’enfada, maximitzen la radicalitz­ació de l’independen­tisme o l’Espanya buida.

Putin és el senyor dels robots digitals tòxics i ara de la desinforma­ció a les vacunes?

S’ha imposat un nou ordre mundial amb dos líders: un en decadència, els EUA, i un altre de puixant, la Xina, que demostra que es pot ser pròsper sense ser democràtic; més un tercer, Rússia, que es resisteix a deixar de ser el segon amb totes les seves armes i desestabil­itza tot el que pot el nou ordre.

Un exemple d’aquesta toxicitat a Espanya?

Que Yolanda Díaz i Abascal coincideix­in a criticar una tanqueta policial a Cadis...

Continua creient que l’11-M, els atemptats d’Atocha, van ser obra d’ETA?

Jo no ho he cregut mai. L’únic diari que no va assenyalar ETA al seu dia va ser El Mundo

perquè Aznar va trucar a tots els mitjans i El País portava ETA i va publicar ETA; jo portava ETA i vaig treure ETA, perquè coneixia tant Aznar que sabia que ell estava segur que era ETA, però sense cap prova. Perquè si la tingués, me l’hauria dit.

Però potser no van continuar obstinats a assenyalar ETA al seu diari durant mesos?

Vam revelar una línia d’investigac­ió unilateral que considerav­a que qualsevol element de connexió entre islamistes i etarres era d’interès públic. El relat fàctic de la sentència del TS té tants buits que el periodisme i les institucio­ns haurien d’esbrinar el que va passar realment.

Continua tenint la piscina a Mallorca que li envaïen els independen­tistes?

No, em vaig divorciar fa 5 anys i la casa de Mallorca amb la piscina se la van quedar els meus fills. Però l’embolic segueix, com vaig dir a Zapatero, la piscina ha generat més volum de paper que aigua contenia.

Per què encara parla en aquest llibre del vídeo amb què el van voler desprestig­iar?

Incloc indicis que Felipe González va intervenir per estimular-ne la distribuci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain