La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestos per la pau

- Jordi Juan Director

El mal que va causar ETA a tanta gent i durant tant de temps costa de cicatritza­r, però seria injust mirar cap a una altra banda i no destacar el procés de pacificaci­ó que l’entorn abertzale fa des de fa molts anys. La notícia que els presos d’ETA deixen de fer les rebudes festives als seus militants quan surten de la presó té un gran valor. I que siguin ells mateixos els qui ho diguin i afirmin que pretenen “alleujar” el patiment de les víctimes no és fariseisme, és avançar cap a la normalitat definitiva. Era ofensiu i no era admissible contemplar aquells homenatges a etarres amb delictes de sang.

Aquest pas endavant no acontentar­à els sectors més recalcitra­nts contra el terrorisme etarra. Quan va cessar la violència d’ETA, es va dir que no era suficient i havien de lliurar les armes; quan ho van fer, se’ls va exigir la dissolució; quan els etarres van enterrar la banda, se’ls va demanar que empatitzes­sin amb les víctimes, i, després de fer-ho, se’ls va comminar a condemnar els atemptats. Sempre hi haurà alguna cosa més per exigir-los perquè, com hem apuntat, el dolor causat ha estat molt gran. Certament podem coincidir que molts d’aquests moviments s’han fet tardimalam­ent.Quelaconde­mnaalesacc­ionsetarre­shaviad’haver arribat molt abans, així com el perdó.

Però el que és obvi és que el moviment abertzale avança de manera decidida cap a la reconcilia­ció. Malgrat les ires i rancúnies que desperta la seva figura, ens reconforta veure Arnaldo Otegi negociar els pressupost­os de l’Estat amb el PSOE i preferim això que quan tractava de justificar els crims d’ETA. Ens agrada que el col·lectiu de presos hagi pres la seva decisió després de reunir-se amb familiars de les víctimes. I també constatar que dels 23 presos que aquest any han recuperat la llibertat, només s’hagin celebrat ongi etorri ( rebudes festives) en dos casos.

El Govern de Pedro Sánchez ha tingut un paper clau i callat en aquest procés de pacificaci­ó, però no el pot lluir en excés, perquè s’utilitzari­a en contra seu com a arma electoral.

Pablo Casado ja el va acusar ahir de

“blanquejar” Otegi. Benvingut el blanqueig, si el converteix en demòcrata.

 ?? JASHN A GUL / AFP ??
JASHN A GUL / AFP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain