La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president del Tribunal de Comptes de la UE rebutja les acusacions de frau

-

El president del Tribunal de Comptes de la Unió Europea (TCUE), el conservado­r alemany Klaus-Heiner Lehne, va comparèixe­r ahir a la comissió de control pressupost­ari de l’Eurocambra per donar explicacio­ns sobre les acusacions aparegudes al diari francès Libération, que apunten, com a mínim, situacions molt poc ètiques dins d’un organisme encarregat de vetllar pel bon ús dels diners públics europeus. El diari ha revelat que Lehne, malgrat que guanya entre 22.000 i 24.000 euros al mes i rep una ajuda per a lloguer equivalent al 15% del seu salari, comparteix pis amb tres companys de feina, tres membres del seu gabinet amb sous per sobre dels 10.000 euros mensuals cada un. La casa, un habitatge adossat d’aspecte anodí, té tres pisos, quatre dormitoris, dos banys... “No hi viuré sol en aquest casalot”, va dir. Amb qui ho comparteix són “afers personals”, va concloure.

El president del TCUE admet que viu en aquesta adreça amb més col·legues, però nega que no resideixi a Luxemburg, com sosté Libération, que assegura que es tracta d’un domicili fictici, ja que el polític conservado­r en realitat viu a Düsseldorf amb la família i pel cap alt passa una nit a la setmana en aquesta adreça.

“És totalment fals”, va dir el polític, brandant com a justifican­t el document que va rebre quan va presentar el seu contracte de lloguer a la secretaria general de la institució quan es va traslladar al Gran Ducat el 2014 després d’exercir una dècada com a eurodiputa­t. És tot el que se’ls demana.

“El que no fem és controlar si la gent hi té el seu raspall de dents, si el llit és calent...”.

Hehne va admetre, però, que hi ha qüestions “millorable­s”, com el tipus de despeses de representa­ció que poden passar els membres del tribunal o que només paguin 100 euros al mes per utilitzar per a la seva vida personal cotxes d’alta gamma propietat de la UE, com denuncia l’article de Jean Quatremer a Libération. La singular situació descrita per Lehne va escamnar molts diputats, que van exigir una auditoria externa per aclarir la situació. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain