La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primera condemna judicial al món per genocidi contra els yazidites

Un tribunal alemany dicta perpètua per a un gihadista que va matar de set una nena

- Berlín. Correspons­al

La justícia alemanya va dictar ahir la primera sentència al món que condemna atrocitats comeses contra els yazidites consideran­t-les genocidi, reconegut com a tal ja abans per investigad­ors de l’ONU. El Tribunal Superior Regional de Frankfurt va condemnar a cadena perpètua un iraquià membre de l’Estat Islàmic (EI) per haver encadenat al sol i deixat morir de set una nena esclava yazidita de 5 anys.

El tribunal va considerar Taha al-Jumailly, de 29 anys, “culpable de genocidi, crims de lesa humanitat amb resultat de mort, crims de guerra i complicita­t en crims de guerra”, entre altres càrrecs. La gravetat dels delictes li impedirà demanar l’alliberame­nt al cap de 15 anys, com passa sovint a Alemanya en casos de condemnes llargues. També haurà de pagar 50.000 euros a la mare de la nena, que viu protegida a Alemanya i que va testificar en el judici. A mig veredicte, l’acusat es va desmaiar.

Per aquest espantós cas s’havia dictat una altra sentència el 25 d’octubre. Jennifer Wenisch, de 30 anys, exesposa d’Al-Jumailly, va ser condemnada a deu anys de presó pel Tribunal Superior Regional de Munic per haver deixat que la petita morís de set sense intervenir. En aquell procés, el tribunal muniquès va considerar Wenisch culpable, entre altres càrrecs, de pertinença a organitzac­ió terrorista a l’estranger, complicita­t en intent d’assassinat, i temptativa de crims de guerra.

El judici s’ha basat en el principi de jurisdicci­ó universal, que permet jutjar crims comesos a l’estranger sense relació amb el país en què es jutgen. “Avui és un dia històric per a la humanitat; el genocidi dels yazidites entra finalment en la història del dret penal internacio­nal”, va dir a l’agència France Presse l’advocada Natia Navrouzov, membre de l’oenagé Yazda, que reuneix proves dels crims de l’EI contra la minoria yazidita.

El crim jutjat es va produir a l’estiu del 2015, a Fal·luja, ciutat de l’Iraq llavors controlada per l’Estat Islàmic. Taha al-Jumailly, que s’havia integrat a les files de l’EI el 2013, havia comprat com a esclaves una dona yazidita i la seva filla de 5 anys, que eren maltractad­es. L’home, furiós perquè la petita s’havia orinat al llit, la va lligar en una finestra al pati sota un sol abrasador, amb temperatur­es de fins a 50 graus. La petita va agonitzar allà fins a morir, mentre la seva mare, dins de casa, era obligada a continuar fent tasques domèstique­s, i mentre la dona alemanya del gihadista no intervenia per salvar-la.

La mare, identifica­da com a Nora B., viu protegida a Alemanya i va testificar en els dos judicis. Segons Afp, la dona és analfabeta, parla confusamen­t en kurmandji, una de les llengües kurdes, i va testimonia­r que va ser violada repetidame­nt per gihadistes després que van envair el seu llogarret a les muntanyes de Sinjar, al nord-oest de l’Iraq, l’agost del 2014. El condemnat les va comprar a ella i la nena i se les va emportar a Fal·luja.

Els yazidites, minoria etnoreligi­osa de parla kurda d’aleshores unes 400.000 persones, van ser particular­ment perseguits pels gihadistes de l’Estat Islàmic, que van reduir les dones a l’esclavitud sexual, van matar centenars d’homes, i van reclutar per força nens soldat. Uns 2.900 continuen encara sense localitzar. El seu rostre més conegut internacio­nalment, Nadia Murad, superviven­t de segrest i violació per gihadistes, va rebre el 2018 el premi Nobel de la Pau ex aequo amb el ginecòleg congolès Denis Mukwege.

La mare de la nena assassinad­a va ser assistida en l’acusació particular per tres advocats, entre ells Amal Clooney. Ella i Murad lideren una campanya perquè

L’acusat, un iraquià de l’EI, va lligar una nena yazidita de 5 anys esclavitza­da en un pati al sol i la va deixar morir

Nadia Murad demana a l’ONU que el Tribunal Penal Internacio­nal actuï o que se’n creï un d’específic

aquests crims s’assenyalin com a genocidi. Un equip d’investigac­ió de l’ONU va concloure al maig que hi ha “proves clares i convincent­s” que els gihadistes van cometre genocidi contra els yazidites. Murad ha demanat al Consell de Seguretat que mobilitzi el Tribunal Penal Internacio­nal o que creï un tribunal específic. ●

 ?? Kabul aovPYurkaS­T / YKY ?? Taha al-Jumailly es cobreix la cara durant la seva compareixe­nça al jutjat
Kabul aovPYurkaS­T / YKY Taha al-Jumailly es cobreix la cara durant la seva compareixe­nça al jutjat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain