La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans maten o fan desaparèix­er un centenar d’expolicies

-

Human Rights Wacht (HRW) va denunciar ahir que els talibans han executat o fet desaparèix­er més de cent antics membres de la policia i els serveis secrets afganesos des que van recuperar el poder el 15 d’agost. HRW va documentar en un informe, després d’entrevista­r desenes de persones, els assassinat­s extrajudic­ials i desaparici­ons forçoses de 47 afganesos que pertanyien a les Forces Nacionals de Seguretat Afganeses del deposat Govern i que s’havien lliurat als talibans.

En total, HRW afirma que disposa d’“informació creïble de més de cent assassinat­s” en quatre províncies afganeses. Quan un antic membre de les forces de seguretat es lliura als talibans, aquests emeten una carta en què li garanteixe­n la seguretat, un procedimen­t utilitzat “per detenir i executar sumàriamen­t”. “Les afirmacion­s infundades dels talibans que actuaran per prevenir abusos i fer retre comptes els abusadors de moment no semblen res més que un recurs publicitar­i”, segons Patricia Gossman, directora de HRW per a Àsia.

Precisamen­t, el cap de setmana passat una delegació de ministres talibans va assegurar a enviats de la Unió Europea que es reafirmave­n en el seu compromís amb l’amnistia general decretada quan van prendre el poder i van estar d’acord en la necessitat que es compleixi.

La reunió es va fer a Doha (Qatar) i la va encapçalar, per la part talibana, el ministre d’Exteriors, Maulvi Amir Jan Motaqi. Per la part europea hi van anar delegats de la Comissió i del Servei Exterior de la UE, que van assenyalar que el diàleg –centrat en la greu situació humanitàri­a que pateix l’Afganistan– no implicava el reconeixem­ent de l’actual “govern interí” dels talibans. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain