La Vanguardia (Català-1ª edició)

Scholz vol vacunació obligatòri­a i més restriccio­ns a Alemanya

El futur canceller nomenarà un militar per dirigir un equip de crisi anticovid

- Cerlín. Correspons­al

La pandèmia del coronaviru­s creix a Alemanya, on una porció rellevant de ciutadans es nega a vacunar-se, per la qual cosa el futur canceller socialdemò­crata, Olaf Scholz, que serà investit com a tal la setmana entrant, propugna introduir la vacunació obligatòri­a. La llei per introduir aquesta obligació hauria de ser abordada pel Parlament abans de final d’any, perquè pogués entrar en vigor entre febrer i març del 2022.

En una reunió ahir per videotruca­da de la cancellera en funcions, Angela Merkel; el canceller entrant Scholz; i els presidents dels 16 lands (estats federats), es van sondejar possibles noves restriccio­ns antivirus, però les decisions s’abordaran en una altra reunió aquest dijous entre el Govern federal i els poders regionals.

Sí que es va confirmar el nomenament d’un militar, el general de brigada Carsten Breuer, per dirigir el futur equip permanent de crisi contra la covid, in

El Constituci­onal aplana la via a noves mesures avalant les que hi va haver en la tercera onada

tegrat per representa­nts del Govern federal, els lands, els municipis i experts de referència. Breuer ja va coordinar les operacions de l’exèrcit de suport logístic a la campanya de vacunació del Govern sortint.

La quarta onada de la covid ha agafat Alemanya amb només el 68,5% de la població amb la pauta completa, taxa per sota de la d’altres socis europeus com Espanya o Portugal, i lluny del mínim del 75% a què aspiraven les autoritats. Les crides de polítics i experts als 14,6 milions d’adults que continuen sense inocular-se no han fet efecte, mentre ha començat la campanya de la tercera dosi per als qui sí que es van vacunar en el seu moment.

Les ucis dels hospitals es comencen a saturar, i en alguns casos s’ha recorregut a avions de la Luftwaffe (Força Aèria) per traslladar pacients d’estats federats amb més incidència a d’altres de menys afectats, com de Baviera a Rin del Nord

Westfàlia, o de Turíngia a la Baixa Saxònia. En alguns lands regeixen certes restriccio­ns per als no vacunats.

“Tant el Govern federal com els lands estan convençuts que són necessàrie­s mesures addicional­s per reduir les infeccions i rebaixar la pressió als hospitals”, va assenyalar ahir després de la reunió el portaveu de Merkel, Steffen Seibert, en un comunicat.

Alhora, el Tribunal Constituci­onal alemany va aplanar el camí cap a noves restriccio­ns avalant en una sentència l’anomenat fre d’emergència federal, que va estar en vigor per combatre la tercera onada entre a mitjans d’abril i finals de juny. Aquell fre permetia tocs de queda i tancament d’escoles en àrees locals amb determinad­es altes taxes d’infecció.

A primers de novembre, la llavors incipient coalició de socialdemò­crates, verds i liberals que aviat governarà no es plantejava la vacunació obligatòri­a per als adults. Però les últimes enquestes suggereixe­n que un 69% de la població l’aprova (observeu que el percentatg­e és similar al de vacunats, 68,5%), i la pandèmia és cada vegada més preocupant.

Ahir, per primer cop en setmanes, l’Institut Robert Koch (RKI) va notificar un lleuger descens en la incidència setmanal acumulada per cent mil habitants, que es va situar en 452,2 nous contagis, enfront dels 452,4 notificats dilluns. ●

 ?? AgèèIcgi AgèsCAKE / REUTERs ?? Vacunant a Berlín
AgèèIcgi AgèsCAKE / REUTERs Vacunant a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain