La Vanguardia (Català-1ª edició)

El somni liberal produeix monstres

- EL MIRADOR SELIO HERTADO

Després de guanyar la guerra freda, les democràcie­s liberals estan immerses en un estat d’avorriment que, afegit a la por davant l’avenir globalitza­t, ha portat molts ciutadans a abraçar projectes radicals com a expressió del seu malestar. La desil·lusió arran de l’èxit del final de la història recorre Occident en forma de guerres culturals davant les quals les receptes tradiciona­ls del conservado­risme competeixe­n amb la renovada fórmula dels partits d’extrema dreta identitàri­a.

Trobar un tractament per a aquest diagnòstic “no és gens fàcil”, va assegurar ahir la periodista i historiado­ra Anne Applebaum, autora d’El ocaso de la democracia (Debate), en el diàleg que va mantenir amb el president del PP, Pablo Casado, per a qui l’emergència del populisme els últims anys s’explica per la crisi financera i l’enfonsamen­t de les expectativ­es de futur dels fills de les classes mitjanes. Una frustració que no va trobar la deguda resposta en els partits moderats i que van aprofitar per créixer els moviments antisistem­a.

“La vacuna contra el populisme, que ofereix solucions fàcils a problemes complexos, és no disfressar-se de populistes i reivindica­r els valors de la llibertat com a garantia de la prosperita­t”, va dir el líder conservado­r, que es va posar el vestit més europeista, el que va estrenar quan va rebutjar la moció de censura de Vox, davant l’auditori de l’acte “Creem un futur en llibertat”, organitzat per la Fundació Concòrdia i Llibertat.

Applebaum (Washington, 1964), que en l’actualitat escriu a la revista The Atlantic i va guanyar el Pulitzer el 2004 per l’obra Gulag, és especialis­ta en la caiguda del comunisme de l’òrbita soviètica i ha explorat al seu últim llibre el declivi de les democràcie­s occidental­s, assetjades per l’auge del populisme nacionalis­ta en països com Polònia o Hongria, amb elits autoritàri­es que utilitzen les teories de la conspiraci­ó i la polaritzac­ió política, a través de les xarxes socials, per aconseguir els seus objectius il·liberals, però també al Regne Unit i els Estats Units, sumits en la “nostàlgia” després d’haver perdut un estatus privilegia­t.

“Una de les coses més perilloses que existeixen avui dia, clarament als Estats Units, és que hi ha molts ciutadans que pensen que no hi ha futur, que el seu estil de vida, els seus valors, estan desapareix­ent i que hi ha una societat que els desplaça i no els deixa lloc”, va explicar

Applebaum, que situa en aquest temor irracional la clau de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca amb el lema “Make America great again”. Per vèncer aquesta por, a parer de l’escriptora nord-americana, cal inspirar confiança i ajudar l’individu a “entendre el món” davant els “canvis disruptius” que les noves tecnologie­s provoquen de manera accelerada.

Casado va carregar contra la

“La vacuna contra el populisme és no disfressar-se de populistes”, assegura Pablo Casado

“suposada superiorit­at moral de l’esquerra”, rebatuda, segons va dir, per l’obra d’Applebaum, i va defensar l’economia de mercat i la responsabi­litat individual del model capitalist­a com a pilars de la nació i de l’Estat de dret i de benestar.

I si tots dos van coincidir a identifica­r el populisme com l’amenaça més gran de la visió liberal de la democràcia, Casado va fer un pas més i va proposar d’estendre l’OTAN més enllà de l’Atlàntic, fins a Austràlia, el Japó, Israel o Colòmbia, que tenen “principis” compartits “molt millors” que els dels “adversaris” d’Europa: les teocràcies, dictadures o autocràcie­s. “Defensem-los”, va reclamar. ●

 ?? LBERTO ORTEG  / EP ?? Pablo Casado i Anne Applebaum van protagonit­zar el diàleg “Creem un futur en llibertat”
LBERTO ORTEG / EP Pablo Casado i Anne Applebaum van protagonit­zar el diàleg “Creem un futur en llibertat”
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain