La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moreno Bonilla situa l’avançament electoral a Andalusia a l’estiu

La cita amb les urnes a Andalusia obrirà el cicle electoral a tot Espanya

- Sevilla

Juanma Moreno, president del Govern andalús, estudia dues dates per convocar les eleccions anticipade­s: el juny o l’octubre. Es tracta d’un avançament d’uns mesos, però avança l’inici del cicle electoral a Espanya.

És la primera vegada que el president de la Junta fa públic d’una manera clara el que, després de mesos especulant amb una possible cita prematura amb les urnes –tocaria celebrar-les el desembre del 2022– admetia que entra en els seus càlculs polítics un avanç que podria portar a les urnes els andalusos a l’estiu.

L’avançament és conseqüènc­ia de la falta de majoria per aprovar els pressupost­os. Els vots de PP i Ciutadans, que integren la coalició de govern a Andalusia, són insuficien­ts per aprovar el projecte sense el concurs de Vox, l’aliat estratègic del govern de Junama Moreno que, ja a l’estiu, va deixar clar que li retirava el seu suport.

Vox està convençut que pot obtenir bons resultats a Andalusia i que com abans se celebrin, millor per a ells. Aquest és el seu càlcul. Per això, fa una setmana, es va afegir a les esmenes a la totalitat que van presentar la resta de grups i va obligar el govern de Juanma Moreno a retirar el projecte de pressupost­os.

L’acostament al nou PSOE andalús liderat per Juan Espadas, que en el seu moment es va mostrar disposat a aportar els seus vots a uns pressupost­os acordats, també va acabar en foc d’encenalls. Resultat: un avanç electoral que tampoc no satisfarà la direcció del PP, que hauria volgut que es convoquess­in les eleccions a Andalusia ja fa mesos

Vper treure profit a l’impuls que li van donar les urnes a Madrid. Tot i això, Moreno Bonilla va preferir allargar tant com fos possible la legislatur­a per poder

En aquestes eleccions es mesurarà el futur de Ciutadans i la puixança de Vox davant el Partit Popular

oferir una imatge d’estabilita­t que els seus antecessor­s, els socialiste­s, que durant més de trenta anys han governat Andalusia sí que van ser capaços d’oferir durant molt de temps.

Malgrat el seu anunci d’ahir a Canal Sur, Moreno ha insistit, per activa i per passiva, que el seu interès és esgotar la legislatur­a, augmentar la quota de votants i tornar a casa amb una majoria suficient per alliberar-se de pactes i coalicions. Amb Ciutadans abocat a la desaparici­ó, anhela no haver d’estar pendent de Vox. Tot i que les enquestes estan a favor seu, la ultradreta quedaria reforçada a Andalusia.

Les conseqüènc­ies de l’avanç electoral andalús encara cal veure-les. S’ha estudiat la idea que el Govern central podria convocar eleccions després de la cita andalusa. Però aquesta idea ja està descartada, entre altres raons perquè, tret d’un desastre, el Govern central vol arribar a les urnes amb l’impuls de la promesa i anhelada recuperaci­ó. El segon semestre del 2023 Espanya assumirà la presidènci­a de la Unió i no sembla gaire raonable caminar llavors en una composició incerta del nou Govern espanyol.

Les eleccions andaluses són una prova per mesurar el pols dels ultranacio­nalistes. El paper de Vox condiciona l’estratègia de Casado, que es pot veure en la tessitura d’haver de tornar a bastir ponts a la regió o fins i tot per recuperar la Moncloa.

La via de l’avançament electoral també podria donar-se a la Comunitat Valenciana. Al president Ximo Puig ja li va anar bé amb aquella maniobra el 2019, malgrat l’opinió contrària de Compromís.

En tot cas, la decisió està presa i condiciona la resta de governs regionals i el Govern central. Totes les opcions tenen pros i contres; és hora de fer números i mirar de trobar oportunita­ts. ●

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? El president de la Junta, Juan Manuel Moreno, durant el congrés del PP andalús a Granada
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE El president de la Junta, Juan Manuel Moreno, durant el congrés del PP andalús a Granada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain