La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puig vol la presència de Catalunya en tots els fòrums multilater­als”

-

Ha posat en relleu la neces

■ sitat –des del respecte– de sumar esforços perquè l’Espanya oficial s’assembli a la real: plural, tolerant i inclusiva.

Ximo Puig, el president de la Generalita­t Valenciana, reclama la presència de Catalunya als debats substantiu­s que concerneix­en el conjunt de les comunitats autònomes i, en particular, l’impuls del corredor mediterran­i i el debat sobre el model de finançamen­t autonòmic.

“Si un 20% del PIB d’Espanya no participa en aquest debat, no anem bé”, va alertar el president de València en el curs de l’esmorzar organitzat per Barcelona Tribuna.

En aquesta intervenci­ó –que no va anar a escoltar cap membre de l’Executiu català, reunit a aquella hora al Palau de la Generalita­t– Puig va defensar la concertaci­ó: “A ningú no se li demana que renunciï a les seves idees legítimes, però és exigible per a la governança l’ètica de la responsabi­litat”.

Tot això no significa, segons Puig, que després no hi pugui haver “negociacio­ns bilaterals”, i va afegir que “el pragmatism­e no és fugir de la utopia; és avançar assenyadam­ent perquè sigui possible”. “De què serveix absentar-se de les taules on es juguen les partides del futur?”, es va preguntar Puig.

El president valencià, que la tarda anterior, dilluns, s’havia reunit amb el president Pere Aragonès a la Generalita­t, va assenyalar que, malgrat tot, observa un canvi gradual, més assossec, de les posicions dels líders catalans.

Puig està especialme­nt interessat a enrolar Catalunya en el debat del nou model de finançamen­t autonòmic en la mesura que sap que el pes específic de l’economia i la política catalanes és crucial. Puig necessita resoldre la insuficièn­cia financera que ha perjudicat espe

Ha compartit l’anhel del

■ president Ximo Puig que Catalunya deixi enrere deu anys perduts i torni als debats de futur. cialment la seva comunitat.

València s’ha convertit en un dels principals promotors d’aquest debat i ha produït una literatura científica considerab­le, a la qual es deu la denúncia del dúmping fiscal que exerceix Madrid i la necessitat d’aconseguir una harmonitza­ció fiscal en què en la seva intervenci­ó d’ahir

En Comú Podem treballem en ■ la mateixa línia que el Govern valencià amb l’objectiu d’establir lligams amb tots els territoris de l’aliança mediterràn­ia a Barcelona va tornar a insistir.

Avui dia el finançamen­t és la seva principal urgència política, en la mesura que és una qüestió que s’ha convertit en un dels eixos de la política valenciana i en què s’han mobilitzat els empresaris, la societat civil i tots els partits de la comunitat.

El Govern central ha anunciat n Puig propugna una societat basada en el respecte. Dubto que Espanya respecti la majoria independen­tista o el 80% de catalans que vol un referèndum diverses vegades que l’inici del debat sobre el nou model de finançamen­t és imminent, però una vegada i una altra la data prevista al calendari s’endarrerei­x.

Això explica la insistènci­a de Puig a aconseguir sumar Catalunya en aquest debat del qual fins ara la Generalita­t es vol mantenir al marge malgrat que, com subratllav­a el president Aragonès a l’entrevista publicada per La Vanguardia diumenge passat, “allà on es discuteixi un euro nosaltres hi serem”.

En aquest context Ximo Puig va desgranar la seva intervenci­ó al Palau Macaya de Barcelona, on el van anar a escoltar, entre d’altres, l’actual líder del PSC, Salvador Illa; l’expresiden­t José Montilla; la líder dels comuns, Jéssica Albiach, i un dels seus lloctinent­s, David Cid, així com el diputat de Junts per Catalunya, Josep Rius, a més d’alguns empresaris amb interessos compartits entre Catalunya i València. No en va, com va recordar el mateix president en aquesta intervenci­ó, Catalunya i València són els primers clients dels seus respectius mercats.

Puig va desenvolup­ar a Barcelona el discurs que fa anys que exposa a tot arreu on hi ha algú que vol saber la seva opinió: la via valenciana. Una aposta federalitz­adora basada essencialm­ent en dos principis polítics: el reconeixem­ent de la diversitat –“Espanya serà de tots o no serà”– i el respecte com a principi de tota acció política. Aquestes són les claus del que ell mateix defineix com la “mirada valenciana a una realitat complexa que no admet mirades simples”.

Aquesta mirada, basada en el principi de la “confiança federal”, ha de combatre les urgències del moment, des de l’emergència dels populismes que creu que cal combatre “donant solucions als problemes reals, generant estabilita­t i garantint la seguretat”.

Aquesta mateixa política és la que ha de garantir el respecte envers el món del treball. “Alguna cosa falla en aquest país quan quatre milions de persones no tenen feina i els empresaris no aconseguei­xen trobar personal adequat per a les seves empreses”. “La prioritat de la via valenciana és que cada ciutadà pugui viure amb la seva feina”.

Puig reivindica posar “la gestió al centre de l’acció”. Aquesta és, a parer seu, la manera com la política, severament desacredit­ada, segons reconeix ell mateix, ha de recuperar el crèdit perdut.

I també una administra­ció eficaç. En el torn de preguntes una de les qüestions plantejade­s va ser si l’Administra­ció central ha destinat prou recursos al corredor mediterran­i, i en aquest punt Puig va ser molt explícit. La resposta és que sí, però va subratllar que un altre problema són els problemes burocràtic­s que s’acumulen entorn de qualsevol projecte d’inversió.

Miquel Roca, el president de la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, que va exercir de presentado­r del president valencià, va tancar el debat aplaudint el seu discurs i desitjant que els propòsits de Puig es compleixin. Pel bé de tots. ●

Expresiden­t de la Generalita­t

Baes. grup socialista Parlament

El pragmatism­e no és fugir de la utopia, és avançar assenyadam­ent per fer-la possible”

Pres. En Comú Podem Parlament

De què serveix absentar-se de les taules on es juguen les partides del futur?”

Diputat Junts Parlament

La nostra és una mirada cap a una realitat complexa que no admet mirades simples”

 ?? X   E CE  E ?? Miquel Roca Junyent i Ximo Puig en el curs de la seva intervenci­ó a Barcelona Tribuna
X E CE E Miquel Roca Junyent i Ximo Puig en el curs de la seva intervenci­ó a Barcelona Tribuna
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain