La Vanguardia (Català-1ª edició)

Futbol femení al cim

-

Alexia Putellas es va coronar dilluns a París com la millor jugadora de futbol del món. La consecució de la Pilota d’Or –cap esportista espanyol no l’havia aconseguid­a des que Luis Suárez la va rebre en un llunyà 1960– converteix la jugadora del Barça en un referent. I ho fa amb tot mereixemen­t, vista, d’una banda, la contínua progressió del seu joc i, de l’altra, la del Barça, l’equip que capitaneja. Putellas va iniciar el seu breu discurs d’agraïment assenyalan­t aquesta doble base del guardó: “És un premi individual, però és un èxit col·lectiu”.

Tenia tota la raó. La seva habilitat com a futbolista va a més, la seva destresa al centre del camp és notòria i la seva contribuci­ó als gols de l’equip no ho és pas menys. La progressió del Barça resulta igualment palpable. L’any passat va anotar un triplet, guanyant la Lliga, la Copa de la Reina i la seva primera Champions. No només això: entre les cinc millors jugadores de la gala organitzad­a per France Football al teatre Châtelet de París n’hi havia tres de blaugrana: Putellas, Jennifer Hermoso (segona) i Lieke Martens (cinquena).

Totes aquestes dades ens parlen del moment feliç que viu el futbol femení al nostre país. Fa deu anys conservava un aire d’exotisme i ocupava una posició marginal en l’interès dels aficionats. Avui és una presència constant als mitjans de comunicaci­ó i, en el cas del Barça, l’aforament de l’estadi Johan Cruyff resulta insuficien­t quan es disputen partits decisius. Cal ser justos i reconèixer a l’anterior directiva del Barça, mereixedor­a de crítiques importants en altres aspectes, que va donar suport amb resolució i bon criteri, també amb una encertada política inversora, al futbol femení. Els fruits es recullen ara. Al Johan Cruyff, jugadores com Putellas, i tot l’equip en conjunt, practiquen un futbol de gran nivell que qualsevol bon aficionat sap apreciar.

Les futboliste­s ja s’han guanyat, a còpia de talent i tenacitat, el respecte de l’afició. Ara és hora que les institucio­ns compleixin els seus compromiso­s i regularitz­in la situació, per posar fi a discrimina­cions històrique­s. El juny passat, el Consell Superior d’Esports va aprovar la normativa per reglar la profession­alització del futbol femení. Però cinc mesos després, fa tot just quinze dies, es va denunciar la lenta implementa­ció dels acords i va aflorar la possibilit­at d’una vaga al futbol femení. Confiem que no s’arribi a aquest extrem. El futbol femení ha fet els deures i les institucio­ns han de fer els seus. ●

L’hora feliç que viu aquest esport obliga les institucio­ns a complir les promeses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain