La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressupost­os i prejudicis

- Lluís Foix

Si visquéssim en una societat sense prejudicis, seríem al millor dels mons. No hi hauria guerres ni conflictes i podríem assolir la pau perpètua kantiana. Però com recorda Hannah Arendt al seu assaig sobre la política, “no hi ha pròpiament cap forma de societat que no es basi més o menys en els prejudicis, mitjançant els quals admet uns determinat­s tipus humans i n’exclou d’altres”.

Es tracta, en tot cas, de reduir l’impacte real dels prejudicis que fan inviable la convivènci­a, fins i tot en societats democràtiq­ues i tolerants. Ser optimista en els temps que corren pot semblar una ingenuïtat de persona mal informada. Malgrat això, penso que es poden trobar punts d’acord amb l’adversari, amb el que pensa diferent o fins i tot amb l’enemic polític irreconcil­iable.

L’aprovació dels pressupost­os sempre és un pas positiu per a qualsevol govern democràtic. Els que Pedro Sánchez ha aconseguit passar a la fase de debat parlamenta­ri amb el suport d’onze partits tenen un aire de sapastrada bonista amb similituds de mercat persa. Ja veurem com quadren els comptes sobre uns ingressos que depenen en bona part dels fons de recuperaci­ó que ha d’atorgar la Unió Europea. Però és millor un acord precari o insuficien­t que un no-acord.

Es tracta de 140.000 milions d’euros que arribaran gradualmen­t a mesura que es presentin projectes que s’emmarquin en les condicions de digitalitz­ació i sostenibil­itat de l’economia espanyola. Té mèrit haver assolit acords amb els seus socis de Podem, amb fortes discrepànc­ies dintre del Govern, amb ERC, Bildu, el PNB i altres partits minoritari­s que aprofiten l’avinentesa per acon

La força dels fets obliga a abandonar en temps de crisi la retòrica partidista

seguir millores en els seus àmbits territoria­ls. El problema no és el relat, sinó els fets que poden entorpir l’execució de les mesures acordades. La inflació serà un element desestabil­itzador en la mesura que influeixi en la capacitat adquisitiv­a dels salaris precaris de la gran majoria de treballado­rs. El descontent­ament social ja comença a sortir als carrers. Però és molt millor afrontar les futures tensions amb pressupost­os aprovats.

Amb un relat diferent i amb fortes discrepànc­ies entre programes i partits s’han admès a tràmit els pressupost­os de la Generalita­t. A Pere Aragonès se li ha trencat el bloc independen­tista, substituin­t la crossa anticapita­lista de la CUP per l’esquerra que represente­n els comuns de Jéssica Albiach. És un petit gest inesperat però que reflecteix l’estat agònic del procés tal com havia estat dissenyat pels qui van prometre la independèn­cia en divuit mesos. Els prejudicis existeixen, però els fets els han atenuat.

El discurs continua carregat de retòrica i d’incompatib­ilitats amb els adversaris, però el pes de la realitat es va imposant perquè, finalment, la força de la societat plural i diversa és superior als blocs enfrontats. S’ha fabricat un imaginari irreal des de la parcialita­t dels partits que només represente­n parts de la societat. Els valors de la convivènci­a, el progrés i la recuperaci­ó econòmica en temps de crisi han prevalgut sobre la idea d’una Catalunya on més de la meitat de catalans se sentin descartats. No té gaire sentit que un pacte pressupost­ari amb els socialiste­s a Madrid no es pugui produir amb els mateixos socialiste­s a Barcelona.

Són prejudicis que venen de lluny i que es donen tant entre partits independen­tistes com entre catalans de tota mena que poden pensar diferentme­nt però que tenen en comú la defensa dels interessos dels ciutadans, que és el primer que s’ha de protegir. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain