La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tirania social

-

Sembla acreditat que amb l’excusa de la pandèmia els governs s’han envalentit novament en la seva històrica temptació d’immiscir-se en la vida ciutadana. Especialme­nt a la vella Europa, últimament hem assistit a una infinitat de decisions desproporc­ionades –sovint en forma de simple ocurrència– lesives de drets civils fonamental­s, sense cap rubor.

Així, fins no fa gaires mesos, hem pogut contemplar com diferents agents de policia irrompien impunement en domicilis particular­s, sense cap autoritzac­ió judicial, perseguint ni més ni menys que colles de joves i adults, culpables de grans malifetes com ara reunir-se, beure i ballar més del compte, a casa seva, per cert. En nom de la salut pública, hem assistit a restriccio­ns a la nostra mobilitat, a violacions de les nostres dades i intimitat, i a la proliferac­ió de discursos paternalis­tes i moralitzan­ts que han abandonat, sense manies, la presumpta neutralita­t moral exigible a qualsevol democràcia liberal que es preï. Qui ens havia de dir que els nostres governants s’atrevirien fins i tot a demonitzar el fet de sortir a menjar a un restaurant o a voler divertir-se i fer el tronera si no acredites estar vacunat.

Més enllà de la raonable justificac­ió que aporta l’excepciona­litat de les circumstàn­cies viscudes, el tema ens ha d’alertar perquè entronca amb un corrent ideològic de fons que, sense pressa ni pausa, a dreta i esquerra, expandeix ja d’entrada el seu intrusisme en les nostres vides.

Les iniciative­s extravagan­ts del ministre Alberto Garzón en són una bona mostra. Si primer va sorprendre a propis i estranys amb la seva croada particular contra el consum de carn vermella (recordeu que el mateix Pedro Sánchez el va haver d’esmenar advertint que ell continuari­a endrapant unes bones mitjanes), poc després el capitost ens va clavar primer l’anunci que havia de prohibir la publicitat de dolços, especialme­nt de caràcter industrial, en horari infantil, i pocs dies després ens va obsequiar amb un xocant llibre de receptes de cuina “ràpides, senzilles, barates i saludables”, que, a més de menysprear la dieta mediterràn­ia, entre altres delícies gosava proposar un menú basat en xips de kale, guacamole amb bastonets de pastanaga i altres menges suculentes, com es pot comprovar tot plegat propi de la nostra tradició més arrelada.

En la seva temptació intrusiva, tampoc la Generalita­t i els ajuntament­s no queden curts. Amb prou feines sense liberals a l’hemicicle i amb un Govern encara atrapat en l’esquerrani­sme heretat del procés, el nou envit sembla que es manifestar­à en diversos fronts. Així, des del departamen­t que significat­ivament porta per nom Salut i no Sanitat, es prepara una nova llei de prevenció d’addiccions que, amb el pretext d’actualitza­r la del 1985, pretén irrompre amb noves regulacion­s, prohibicio­ns i multes en l’àmbit del joc, del consum d’alcohol, tabac i altres drogues. Lluny de conformar-se amb el foment de polítiques educatives o amb recomanaci­ons prudents, amb els nostres impostos el Govern prepara una nova teràpia social, basada en el xarop de bastó, com en temps de la Inquisició i de Calví. Així que, si en l’exercici legítim de les vostres llibertats us voleu anar a gastar uns euros al casino de torn, aprofiteu perquè, per molt responsabl­ement que jugueu, és possible que aquesta pràctica aviat acabi sent un delicte. No ho serà el foment de la Grossa de Cap d’Any, lògicament, ja que aquesta interessa a les arques públiques, però sí la infinitat d’altres activitats recreative­s amb ànim de lucre, segons les dades del Govern (que no coneix ningú), totalment indecents i addictives. També el consum de tabac, alcohol i altres drogues experiment­arà un nou pas persecutor­i, atès que sembla acreditat que és l’Estat i no cadascú de nosaltres qui sap què ens ha de fer feliços i què és immoral. De la prostituci­ó, ni en parlem, ja que és obvi que necessitar suport psicològic o un massatge és legítim, però pretendre comprar afecte o sexe és pecat.

Em temo que, com ja va advertir al seu dia John Stuart Mill, engrossint dia a dia el papa Estat, arriba un moment que ni el tsar no pot controlar els seus propis funcionari­s, cada vegada més autorefere­ncials i insensible­s al nervi de la societat que els paga i, el més greu, disposats a lesionar l’autonomia moral individual, allò que feia de cadascun de nosaltres mereixedor­s del qualificat­iu de ciutadans lliures i responsabl­es. Així anem. ●

Sembla que és l’Estat i no cadascú de nosaltres qui sap què ens ha de fer feliços i què és immoral

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain