La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apartheid vacunacion­al

- Isabel Gómez Melenchón

Ho vam sentir aquest cap de setmana a l’entrada d’un restaurant on ja estaven demanant els papers de la vacuna: “Això és com l’apartheid”. Gràcies als esforços informàtic­s del Govern, els queixosos es van poder asseure tan tranquils sense ensenyar res i els altres al més lluny possible, no tant per la distància, que també, sinó per no fer-la grossa. Per no dir-los que sí, que hi ha un apartheid, però no per a ells ni per a nosaltres. Hi ha un apartheid per als països pobres als quals no arriben ni les engrunes dels nostres vials, sense posar ni la inconsistè­ncia de les nostres pors (no, no et surten banyes per vacunar-te, tampoc no et tornes més llest, llàstima) ni la prepotènci­a de la nostra llibertat perquè jo ho valc. La falta de vacunes als països pobres ja ha estat qualificad­a per molts d’apartheid i no resulta curiós que se’n torni a parlar justament pel que ha passat a Sudàfrica.

En una d’aquelles pel·lícules de zombis amb més suc que molts assajos, Guerra Mundial Z, cada país se les apanya amb l’epidèmia de migmorts al seu aire i, esclar, acaben tots devorats. Tots menys un: a Israel jueus i àrabs s’uneixen per una vegada per deixar el perill fora, darrere d’un mur a Jerusalem que els aïlla de la resta del món; al principi funciona, però no és cap espòiler anticipar-los que al final els zombis escalen el mur estil castellers i ells també són menjats. Lliçó: o repartim les vacunes o compartim el coneixemen­t i la tecnologia, o aniran sortint variants disposades a tornar a encendre la metxa. Ara, amb la borsa en estat de xoc, tot són ploralles, fins que diguin (tant de bo) que aquesta vegada no n’hi ha per a tant i esperem l’ensurt següent. Al final, els murs cauen sempre i els zombis guanyen.

Sud-àfrica va informar de la nova variant amb una celeritat que no es va veure a la Xina i el resultat és que li hem construït un mur perquè no ens arribi, de nou la falta d’ajut de què parlava l’OMS; no s’ha de ser gaire espavilat per adonar-se que una altra vegada o en un altre país s’ho pensaran dues vegades abans de donar l’alarma, a la Xina es deuen estar donant copets. Massa por? Doncs mireu, encara recordo quan el març de l’any passat rèiem dels que portaven mascaretes... ●

Discrimina­ció no és el passi covid, és que gran part del planeta no disposi de vacunes

588,33

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain