La Vanguardia (Català-1ª edició)

Absolts els dos únics acusats pel Castor

La sentència també exculpa d’un delicte contra el medi ambient la promotora del magatzem de gas

-

El tribunal sosté, com van repetir una vegada i una altra les defenses durant les onze sessions que va durar el judici oral, que els terratrèmo­ls s’haurien pogut preveure molt difícilmen­t. Un altre dels punts que han afavorit l’absolució dels exdirectiu­s i la seva empresa és que durant el judici no hi va haver unanimitat de criteri entre els científics que van declarar com a testimonis a l’hora de determinar les causes dels sismes.

Igual com van fer les defenses, l’Audiència minimitza a la seva sentència la magnitud dels terratrèmo­ls i l’afectació que van tenir sobre els béns particular­s, i descarta que provoquess­in danys materials. La sentència també deixa en un no res la demanda presentada per danys morals per 128 dels veïns afectats, units a la plataforma Aplaca. Els veïns reclamaven una indemnitza­ció d’1,8 milions pel patiment que asseguren que la crisi sísmica els va ocasionar.

La sentència, avançada ahir pel Periódico Mediterrán­eo, absol Recaredo del Potro i José Luis Dalmau, expresiden­t i exconselle­r delegat de l’empresa responsabl­e de la injecció del gas matalàs, pas previ a la posada en marxa definitiva del magatzem. Poques setmanes després d’injectar aquest gas, entre el setembre i l’octubre del 2013, hi va començar a haver terratrèmo­ls a la zona que van anar pujant d’intensitat i freqüència, fins a obligar el Govern espanyol, en mans aleshores del Partit Popular, a ordenar la paralitzac­ió indefinida de l’activitat al Castor.

La Fiscalia demanava penes de sis anys de presó per als dos acusats per un delicte contra el medi ambient. Ha sorprès a les acusacions que la decisió de l’Audiència de Castelló hagi arribat només quinze dies després que el judici quedés vist per a sentència.

La sentència és una galleda d’aigua freda per als veïns que van arribar a judici i per a tot el territori afectat per les tremolors, sobretot en municipis com Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Castelló). El Castor continua clausurat, de manera definitiva segons l’actual Govern central, en espera del desmantell­ament de totes les instal·lacions.

El magatzem de gas manté una plantilla mínima a terra i al mar, davant la costa, per garantir la seguretat, amb una factura milionària anual pagada per l’Estat. També s’està pendent del segellat definitiu dels pous, amb taps que van caducar fa dos anys. No hi ha cap calendari sobre la taula. ●

 ?? JORDI MARSAL / ACN ?? Recaredo del Potro i José Luis Dalmau al banc dels acusats l’últim dia del judici fa quinze dies
JORDI MARSAL / ACN Recaredo del Potro i José Luis Dalmau al banc dels acusats l’últim dia del judici fa quinze dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain