La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apple TV+, la nova HBO

- Pere Solà Gimferrer

El 1996 el canal de cable prèmium HBO va llançar l’eslògan “It’s not TV. It’s HBO”. Era una manera de diferencia­r-se de la competènci­a, ja que el seu model de negoci no es basava en l’audiència, sinó en les quotes dels abonats. Amb l’arribada d’Oz, Sexe a Nova York i Los Soprano entre el 1997 i el 1999, aquestes paraules serien interpreta­des com una manera d’elevar els seus títols per damunt de la resta de la ficció televisiva. Traspassav­en límits pel llenguatge, el contingut, la violència, la naturalesa dels personatge­s, l’interès per atreure un públic adult i amb una sensibilit­at artística: no eren obres que busquessin únicament l’entretenim­ent. Al seu torn, els mitjans de comunicaci­ó van començar a viure les sèries originals d’HBO amb una expectació desmesurad­a. Encertessi­n o no el tret, sabien que s’havien produït amb la intenció d’aportar a la conversa, de ser diferents i estimulant­s. D’aquí van sortir Iluminada, The wire, A dos metros bajo tierra, Joc de trons, Treme, Big little lies, We are who we are o Betty.

Ara que a HBO Max costa de discernir entre les propostes desenvolup­ades a HBO, les produïdes des d’HBO Max i les que provenen de Warner Bros en el seu afany per tenir una oferta més accessible i comercial, diluint una marca històrica, tenim un servei de streaming que li fa la competènci­a a escala global: Apple TV+. No té la pressió de fer un pas endavant a la televisió perquè el mitjà i la percepció que es té de la ficció televisiva estan en un altre punt, però es nota la cura invertida en el desenvolup­ament i l’adquisició de projectes, a més d’una factura visual impecable. Apple sap que és sinònim de qualitat d’imatge, i les seves produccion­s ho han de reflectir.

Pot haver tingut relliscade­s com Little voice, La historia de Lisey o See, però la ràtio de qualitat està a un altre nivell. Té el millor bloc de ciència-ficció amb Invasión, Fundación i

Para toda la humanidad, i una oferta entre el notable i l’excel·lent amb Swagger, Ted Lasso, Mythic quest, Defending Jacob, Physical, Perdiendo a Alice, Servant, The morning show, La costa dels mosquits, Central Park, Teheran, Dickinson o The shrink next door,

l’última revelació amb Paul Rudd com un psiquiatre que s’aprofita d’un pacient dèbil interpreta­t per Will Ferrell. No està gens malament que en dos anys en funcioname­nt ja esperem les propostes de la plataforma amb curiositat i una confiança guanyada a pols.

It’s not HBO. It’s Apple TV+. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain