La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desfilada de fronts

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Mentre gran part d’Europa central i occidental es veu afectada per una situació de nord-oest amb ambient fred, a Turquia i països pròxims han tingut fins ahir temperatur­es insòlites, fins i tot de 30 °C a l’est. Però l’aire fred també està arribant a aquelles zones i el xoc de les dues masses d’aire ha provocat tempestes molt violentes, com la d’Istanbul dilluns passat amb vent de 130 km/h, víctimes i nombrosos danys. A nosaltres ens afecta una típica situació de nord-oest, amb pas de fronts que entren pel Cantàbric, un el cap de setmana passat, un altre aquesta tarda, un tercer dissabte vinent.

CATALUNYA

Núvols alts i mitjans que vindran del nord-oest, anunciant el pas d’un front fred que ens creuarà a partir de la tarda amb alguna nevada a la cara nord del Pirineu, vent del nord-oest i poc més. La pròxima nit podran descarre

Durant el matí situació força tranquil·la al Mediterran­i occidental, amb marejol i maror, però a la tarda es complicarà al sud de la zona, on les onades podran superar els 1,5 a 2 metres. A l’At

Meteoròleg gar alguns xàfecs al nord-est, descens de temperatur­a amb vent del nord al nord-oest rafegós, divendres treva amb intervals de núvols, nit bastant freda i nou front a partir de la tarda de dissabte; com acostuma a passar amb situacions del nord-oest, poca precipitac­ió en conjunt i vent de mestral rafegós i insistent.

ESPANYA I EUROPA

Profunda borrasca sobre Dinamarca amb xàfecs i fred a Europa occidental, demà xàfecs a Itàlia. Divendres nova borrasca als mateixos països, temps desagradab­le. S’inicien aquesta tarda noves pluges al Cantàbric que, amb curtes treves, continuara­n tota la setmana, típica situació del nord-oest, ambient rúfol. A la resta avui núvols en augment amb alguna nevada feble a les muntanyes de la meitat nord. Demà xàfecs a les Balears. Més fronts els propers dies, però sent efectius tan sols al terç nord. Ventós i ambient més aviat hivernal.

Ampliant la informació de l’inici, abans-d’ahir Europa occidental es veia afectada per una notable entrada d’aire fred, mentre que la zona oriental es trobava al sector càlid. Al nord de Suècia es van arribar a registrar -36 °C, mentre que al sud de Grècia es van assolir 31 °C, 67 °C de diferència. El dia anterior a Nikkaluokt­a, Suècia van registrar -37,3 °C, la nit de novembre més freda des del 1980.

67 °C de diferència

làntic hi haurà força més alteració i les onades superaran els 3 metres a partir de migdia, especialme­nt entre Galícia i el Cantàbric. Maror i forta maror a Canàries.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain