La Vanguardia (Català-1ª edició)

La solitud no desitjada multiplica per cinc la probabilit­at de desenvolup­ar una depressió

-

La solitud no desitjada és, per si sola, una cosa perjudicia­l. Però, a més, pot actuar com a desencaden­ant de certes patologies mentals. En aquest sentit, un estudi fet per investigad­ors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu assegura que la probabilit­at que una persona que viu en situació de solitud desenvolup­i una depressió és cinc vegades més alta que una que no pateixi aquest tipus de sentiment.

La pandèmia de la covid no ha fet més que agreujar aquesta situació, i les persones de 18 a 34 anys són les més afectades per l’impacte del confinamen­t, tal com defensa una altra investigac­ió feta pel mateix centre de Sant Joan de Déu. Les dades mostren com els joves presenten unes prevalence­s d’ansietat i depressió superiors a les de la població d’edat mitjana i avançada. “La població amb més prevalença de depressió i ansietat és la formada pels més grans de 50 anys. Tot i això, sembla que durant la pandèmia els joves han estat els més fràgils, potser perquè les seves necessitat­s relacional­s són diferents. Necessiten un contacte cara a cara i més variat que altres grups poblaciona­ls”, explica el doctor Joan Domènech, investigad­or i responsabl­e de l’estudi, en el marc de la presentaci­ó de SOM Salut Mental 360, una plataforma per informar, acompanyar i empoderar persones i famílies que puguin necessitar suport. “També hi ha pogut influir que hagin estat més per judicats per factors com ara la pèrdua de feina o de poder adquisitiu”, afegeix.

L’estudi conclou que la solitud no és només una predictora de la depressió i l’ansietat, sinó que també és la principal causa de depressió entre els factors de risc modificabl­es, per sobre d’altres condiciona­nts com les variables socioeconò­miques o els hàbits saludables.

De fet, les persones amb problemes econòmics tenen també un elevat risc de patir depressió, ja que aquesta probabilit­at es multiplica per 3,5 respecte a les que no presenten aquesta problemàti­ca. Segons el doctor Josep Maria Haro, director de Docència, Investigac­ió i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la solitud, malgrat que és un factor de risc desencaden­ant de depressió, és una variable que pot modular-se. “És a dir, si actuem per corregir-la, la situació de la persona millorarà”, afirma. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain