La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Estem a prop de fer ‘tours’ per veure com s’enfonsen les pasteres”

Philippe Claudel Escriptor, publica ‘Inhumanos’

- T R TA AA A J

Una família que espera Santa Claus al peu de la llar de foc per torturar-lo quan baixi. Un grup de turistes d’un resort que contracten una excursió amb vaixell per veure arribar pasteres embotides d’emigrants que es van enfonsant. Un marit que regala tres homes a la seva dona perquè faci amb ells el que vulgui... El món que reflecteix­en els 25 relats d’Inhumanos (Bunker Books), el nou llibre del francès Philippe Claudel, és tan inquietant com hipnòtic i reflecteix, portada a l’extrem, la deshumanit­zació de la societat. L’escriptor va parlar ahir amb aquest diari.

Quins llibres tan diferents que fa vostè...

Sí, aquest neix perquè el món perd la humanitat. L’home no s’acontenta amb ser home, vol viure més anys, aspira a l’eternitat, si és home vol ser dona o un gènere intermedi... Estem en una època en què no es formulen qüestions morals i s’eludeixen les emocions, tant les positives com les negatives, com si fóssim màquines. Els emigrants moren al mar, ho veiem una mica a la tele i prenem l’aperitiu. Fem el mateix, en el fons, que en aquell relat en què s’organitzen excursions per veure’ls enfonsar-se. Som a prop d’això.

Simplement porta la lògica del sistema a l’extrem, oi?

És exagerar una mica i ja surt una mica bestial, ja vivim l’horror.

És bastant nadalenc: hi ha diversos contes sobre regals, hi surt el Pare Noel, el discurs del president francès de Cap d’Any...

Nadal és propici a certes coses. He rigut escrivint això, és humor negre, una tradició que es perd perquè no gosem riure’ns de tot.

La desaparici­ó dels òrgans genitals dels personatge­s...

Procreem de formes cada vegada més científiqu­es, en laboratori­s. Al final els nostres òrgans genitals no seran útils i desapareix­eran. El mateix plaer físic s’emmarca en una sexualitat mecànica, aliena a l’amor. Un personatge es casa amb una ossa, un altre ofereix la seva dona a internet, d’altres utilitzen peixets ensinistra­ts al jacuzzi per donarse plaer sexual... Són éssers que s’avorreixen profundame­nt. Un decideix suïcidar-se i ho converteix en un espectacle, convidant els seus amics.

Hi ha molta promiscuït­at. Però és un sexe trist. Un marit regala a la seva dona tres homes, un per a cada orifici, però ella no sap què fer-ne i els acaben enterrant vius al jardí. Vivim en un món en què es queda amb algú a través d’una app per cardar 15 minuts. ●

 ?? Madri irABRI ?? Philippe Claudel ahir en un hotel de Barcelona
Madri irABRI Philippe Claudel ahir en un hotel de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain