La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sergi Belbel dirigeix ‘Final de partida’, un Beckett gairebé apocalípti­c

Fidel a l’obra original, la producció del Romea s’estrena a Temporada Alta

-

ens va anar molt bé el llibre de notes de Beckett dirigint Final de partida; el va portar Boixaderas. Li muntaven l’obra molt tremebunda i la va voler reivindica­r. I ho va fer amb humor. Un humor negre, però en va fer un muntatge lluminós”.

Jordi Boixaderas i Jordi Bosch es retroben en els mateixos papers que van interpreta­r el 2005 a les ordres de Rosa Novell. “Quedes una mica enverinat per Beckett i sempre dèiem de tornar-la a fer –confessa Bosch–. Quan Boixaderas va dir que sí, l’emoció va ser plena, perquè trobar-te dins la partitura de Beckett i dir aquelles paraules és molt especial”.

“L’hem muntada paraula a paraula de l’autor i amb les aportacion­s de tots quatre –detalla Belbel–. Són quatre personatge­s confinats, en un món en vies d’extinció. Beckett estava influït per la Segona Guerra Mundial i la bomba d’Hiroshima. Ara, amb el món que s’estavella, la crisi climàtica i la pandèmia, l’obra agafa unes ressonànci­es noves”. Boixaderas afegeix: “La diferència de quan la vam fer el 2005 és que el món ha canviat molt, nosaltres també. Ara, la fi està en boca de tothom”.

El repartimen­t es completa amb Jordi Banacoloch­a i Margarida Minguillón. “Riem molt, perquè Beckett té un sentit de l’humor únic –diu Belbel–. Nosaltres ens pixem de riure. Veus un iaio sortint d’un cubell de les escombrari­es i a mi em fa riure, però, esclar, això no fa riure. Què fem amb els nostres vells? ‘Res no fa més gràcia que la desgràcia’, diu el personatge de Minguillón, i crec que Beckett va dir que aquesta era la frase més important de l’obra”.

“Recuperem una peça de gran teatre, amb duel interpreta­tiu, un text d’altura, en què cal una predisposi­ció per part del públic”, conclou Belbel. ■

“Amb la crisi climàtica i la pandèmia, l’obra agafa unes ressonànci­es noves”, afirma el director

 ?? RIELrRUYU U/RU F IL ?? Jordi Boixaderas i Jordi Bosch juguen el Final de partida
RIELrRUYU U/RU F IL Jordi Boixaderas i Jordi Bosch juguen el Final de partida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain