La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Nacions Unides d’hoquei són a Columbus (Ohio)

- S 4e ’OS 4 e ’ P ’ U 2 0 I e 0 4 e 2 Ï e

El 1978 el govern de René Lévesque va canviar l’eslògan de les matrícules de cotxe del Quebec del purament turístic “La belle province” al molt més polític “Je me souviens” (Jo me’n recordo), un missatge críptic que figura sota l’escut d’armes de la porta principal de l’Assemblea Legislativ­a. Què han de recordar els quebequeso­s? Hi ha diverses interpreta­cions, però la més comuna és de l’època gloriosa, quan eren la Nouvelle-France; de la derrota davant els anglesos i l’absorció per l’imperi britànic, i que són un poble conquerit i subjugat.

Al Quebec gairebé tot és una qüestió d’identitat, i les diferèncie­s entre política, llengua, cultura i esport són una línia molt fina, com aquests fores de joc que assenyala el VAR perquè l’ungla del dit petit del davanter estava avançada. El primer ministre, François Legault, s’ha adreçat al país els últims dies per a dues coses. Primer, per defensar la nova llei lingüístic­a en procés de tramitació, que limitarà molt més que fins ara l’ús de l’anglès, dificultar­à que les empreses contractin treballado­rs bilingües (en comptes de només francòfons) tret que sigui estrictame­nt necessari, obligarà que els rètols dels comerços estiguin en l’idioma de Molière (res de Bonjour i Hi; només Bonjour) i autoritzar­à batudes de la policia de l’idioma per emportar-se ordinadors i mòbils dels sospitosos d’incomplir les normes. Segon, per convertir en qüestió d’Estat el mal començamen­t de temporada dels Montreal Canadiens (6 victòries en 23 partits) i l’escassetat de jugadors quebequeso­s a l’NHL.

El “Je me souviens” es pot aplicar

■ Dels 713 jugadors de l’NHL, només 51 (un 7%) són quebequeso­s. Actualment hi ha més suecs (86) que nadius de la província francòfona. El gran viver és Ontario, d’on n’hi ha 171. En total, 310 són canadencs, 190 nord-americans i la resta europeus, amb un uzbek, un kazakh i un bielorús. L’equip més internacio­nal són els Columbus Blue Jackets, amb representa­nts de nou països: Finlàndia, França, Dinamarca, Letònia, República Txeca, Suïssa, Rússia, Estats Units i Canadà. Mentre que els Canadiens van de mal borràs, Calgary, Edmonton i Toronto han començat bé la temporada.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain