La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cap de la Fed admet que la inflació ja no és “transitòri­a”

L’òmicron i l’embut de subministr­aments afegeixen incerteses

-

“Probableme­nt és un bon moment per retirar el terme transitori respecte a la inflació”. El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va expressar així davant el Senat dels Estats Units la seva preocupaci­ó per la “persistènc­ia” d’una pressió inflacioni­sta que, a causa de les incerteses generades per la pandèmia, està posant en risc la recuperaci­ó del país i de gran part del món.

Tal com va explicar Powell en la seva primera compareixe­nça parlamentà­ria després que Biden el nomenés la setmana passada per continuar en el càrrec quatre anys més, el risc d’inflació alta durant un temps llarg encara que incert es deu a diferents factors més o menys relacionat­s amb la pandèmia i, en alguns casos, molt nous.

El responsabl­e financer va subratllar els “imprevisto­s” problemes dels colls d’ampolla en la cadena de subministr­aments, amb les consegüent­s retallades i inestabili­tat de l’oferta, i els temors relacionat­s amb el possible impacte de la variant òmicron de la covid: dues dificultat­s anòmales i pandèmique­s que, sumades a la tendència alcista en els preus de l’energia, així com a les millores en els salaris, alimenten aquesta persistènc­ia d’una inflació que a l’octubre va arribar al 6,2%: el seu màxim en 31 anys.

Powell va pronunciar la seva frase sobre la retirada del terme transitori en resposta a una pregunta del senador republicà Pat Toomey en aquest sentit: “Per quant temps la inflació ha de sobrepassa­r els seus objectius perquè la Fed decideixi que potser no és tan transitòri­a?”, va interrogar. El president de la Reserva, també republicà, va respondre: “Tendim a utilitzar aquest terme per significar que el problema no deixarà una marca permanent en forma d’inflació més alta. Probableme­nt és un bon moment per retirar aquesta paraula i explicar més clarament el que volem dir”. En tot cas, “l’amenaça d’una persistent elevada inflació ha crescut”, va afegir.

Pel que fa a les mesures de la Fed per intentar contenir la inflació i reduir el sobreescal­fament de l’economia derivat de la menor oferta i la demanda més gran, Powell va anunciar accions més ràpides per revertir les polítiques que afavoreixe­n unes taxes d’interès properes a zero.

Davant una pressió inflacioni­sta que segons el seu parer pot persistir ben entrat l’any que ve, la Fed es planteja accelerar la reducció, ja en marxa, de les compres mensuals de bons. Si el calendari previst fins fa poc situava al juny vinent el final d’aquestes adquisicio­ns encaminade­s a reduir els costos d’endeutamen­t, ara la Reserva Federal pot avançar la previsió de la liquidació uns quants mesos. Powell i la també acabada de nominar vicepresid­enta Lael Brainard discutiran l’assumpte amb els governador­s de l’entitat a la seva reunió del desembre, va indicar. El resultat del debat és predictibl­e tenint en compte el pronunciam­ent del mateix president: “L’economia és molt forta i les pressions inflacionà­ries són altes, i per tant és apropiat al meu judici accelerar la conclusió de les nostres compres de bons, potser uns mesos abans”, va dir.

Aquestes declaracio­ns van tenir un efecte immediat als mercats, que lògicament van ajustar les seves apostes a la previsible pujada dels tipus d’interès i a l’escenari d’incertesa subratllat per Powell. Els principals índexs de referència de renda variable van caure fins a un 2%, i l’índex de volatilita­t Cboe va registrar el seu augment mensual més gran des del febrer del 2020, va indicar l’agència Bloomberg. ●

Per aturar la inflació, Powell pensa accelerar la liquidació del programa de compra de bons de la Fed

 ?? AL DRAGO / BLOOMBERG ?? Jerome Powell, en la compareixe­nça d’ahir al Senat dels Estats Units
AL DRAGO / BLOOMBERG Jerome Powell, en la compareixe­nça d’ahir al Senat dels Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain