La Vanguardia (Català-1ª edició)

El filó de les pròtesis

Corus preveu facturar 73 milions aquest 2021 amb la integració de petits laboratori­s dentals d’Espanya, França i Portugal

-

El sector de les pròtesis dentals a Europa està format per una extensa xarxa de petits laboratori­s. El mercat és atractiu –n’hi ha 40.000 i la seva facturació assoleix els 8.000 milions d’euros– i això ha captat l’atenció del fons de capital risc Careventur­es, que ha vist una oportunita­t en integrar molts centres sota un mateix grup per tal que a la llarga arribi a convertir-se en un gegant europeu de la pròtesi dental.

Darrere de la idea hi ha l’empresari barceloní Juan Roma, un dels fundadors de Careventur­es, que va entreveure l’oportunita­t mentre treballava a la cadena d’implants dentals Phibo i que prèviament havia estat en banca d’inversió per a la consultora Deloitte.

“Em vaig adonar que es podia millorar l’eficiència de l’operativa creant un grup que absorbís als petits laboratori­s. El 2015 em vaig decidir i vaig fundar l’empresa Corus per dur a terme aquest projecte”.

La companyia va néixer a Sant Cugat i des d’aleshores ha finançat el seu creixement a través de 50 milions d’euros aportats en forma de capital (25) i deute (25). Procedeixe­n del fons Careventur­es, amb seu a Bèlgica, equip a Barcelona i més de 1.000 milions d’euros sota gestió.

Els diners s’han invertit en la integració d’una trentena de laboratori­s –15 a Espanya, 11 a França i 4 a Portugal–, una xifra que ha crescut de manera gradual amb els anys. “En cada operació adquirim la majoria del capital del negoci. L’equip fundador en reté una petita part i continua vinculat a la direcció del centre. Així mantenim el caràcter local de cada laboratori”.

A part d’absorbir els centres, Corus integra la seva operativa mitjançant sistemes tecnològic­s que milloren l’eficiència. “Fabriquem tota mena de pròtesis i també oferim softwares per millorar el diagnòstic i la gestió de les clíniques dentals”.

Roma comenta que la pandèmia va frenar uns mesos el creixement del negoci, ara ja recuerat i en beneficis. “El 2019, vam facturar 53 milions d’euros, el 2020 vam ingressar 45 milions, i enguany preveiem assolir els 73 milions. D’aquí a dos anys volem arribar als 150 milions d’euros”.

En el futur, Corus contempla créixer als mercats on està present –aviat, França tindrà més pes que Espanya– i també expandir-se a Itàlia, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit. A més, l’empresa ha dut a terme una ampliació de capital per valor de 9,3 milions d’euros (en la qual han participat Careventur­es i petits accioniste­s). Els diners s’estan destinant a l’ampliació d’un centre d’impressió 3D, que obrirà les seves portes a Barcelona a començamen­ts de l’any vinent. ●

L’empresa, nascuda el 2015, té el suport financer del fons de capital risc Careventur­es

 ?? MANÉ  SP N SA ?? Juan Roma, fundador del grup Corus, que espera tancar l’any amb una plantilla de 735 persones
MANÉ SP N SA Juan Roma, fundador del grup Corus, que espera tancar l’any amb una plantilla de 735 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain