La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Pregunteu-vos com viure més amb menys”

-

El minimalism­e era art: per què l’ha convertit en forma de vida? El minimalism­e només era artístic als seixanta; de seguida es va transforma­r també en un estil de vida –i molt intel·ligent– quan vaig arribar a Los Angeles des de Dayton (Ohio), que va ser orgullós cinturó de l’acer i avui és òxid.

Tan malament veu la seva ciutat?

Quan una ciutat només fabrica una cosa, cotxes, i deixa de fer-ho, s’enfonsa en la desesperac­ió. Avui ja només és la capital de la droga. I allà vaig ser molt desgraciat.

Família pobra?

No al començamen­t. El meu pare era metge de la Força Aèria i la mare, secretària. Però el pare un dia va tenir un trastorn bipolar i va començar a beure...

Vostè va patir el seu alcoholism­e?

Recordo el meu pare apagant un cigarret als pits de la meva mare. Però continuàve­m comprant munts de tot. A casa ningú no estalviava ni feia números. I vam acabar menjant de la beneficènc­ia pública.

Gastaven, però s’arruïnaven?

Com mig EUA. Als 18 anys, vaig deixar la universita­t i vaig entrar en una empresa on vaig començar des de baix i vaig ser un crac venent; abans dels 30 ja era cap de vendes.

Això és arribar molt jove.

Treballava dia i nit. Com que havia passat tants conflictes de petit, creia que guanyar molts diners em salvaria de qualsevol desgràcia. Vaig aconseguir un sou de sis xifres i em vaig mudar a un barri de grans piscines, cotxes de luxe i més banys que persones.

Va continuar acumulant compres?

Com el que més. La llar mitjana americana compra 300.000 objectes. Acostumem a tenir, per exemple, màquina de fer pa i centenars d’eines sense utilitzar al garatge...

Per què? O, millor, per a què?

Perquè ens eduquen per sentir que comprar més coses també és estar més complet i feliç. A casa hi havia paneroles, però preferíem veure-les entre els trastos que continuàve­m comprant que mudar-nos. La meva il·lusió d’ordre era organitzar els meus ninots.

Consumim més avui que llavors?

Acabem de començar! Amb quatre clics compres de tot; el crèdit és barat; gairebé ningú no té formació financera, i et porten la compra a casa en unes hores. I et tornes a preguntar: què més compro per sentir-me millor?

I el màrqueting és cada vegada millor?

Com que saben que estem embotits d’estris, ara ens venen experiènci­es. No és un sopar, sinó l’experiènci­a de luxe en parella, amor; el moble, confort; el cotxe, llibertat; les vacances, família...

No troba que a molts els encanta?

És la recerca compulsiva de felicitat, “the pursuit of happiness” de la nostra Constituci­ó, però a terminis i amb forat financer. Per no acabar pobre i infeliç com la meva família, pregunteu-vos: com viure més amb menys?

No era la idea del moviment hippy als anys seixanta?

És que continua vigent i la reivindico: més compra no és més benestar sinó al revés.

On és el límit entre allò útil i el dispendi?

És una frontera que cadascú traça de manera personal; però el que predico és que tots fem l’exercici de traçar-la .

No voldrà ser una altra Marie Kondo?

Ensenyar a deslliurar-vos dels trastos vells és una altra forma de consumisme, encara que sigui invers. Jo no us dono una llista del que és indispensa­ble: feu-la.

Com?

Cada compra innecessàr­ia és la manifestac­ió d’una necessitat profunda que no teniu coberta: falta d’afecte, de reconeixem­ent, d’una feina amb sentit...

Qui no en té cap?

Descobriu la carència en la vostra vida! Després us serà fàcil identifica­r el que us sobra.

Com distingir el que és necessari?

Proposem 16 regles per no comprar sense sentit, però us les reduiré a una...

Bon minimalist­a!

Tot el que té es pot classifica­r en tres piles: essencial, no essencial, o escombrari­es.

Què és essencial?

Seguretat, menjar, casa, transport, roba... Tot allò que hauríeu de pidolar si no tinguéssiu.

I què és no essencial?

Per exemple, els mobles, que afegeixen valor a la vostra vida, com aquesta taula de cafè que adoro, però són prescindib­les.

Els llencem a les escombrari­es?

Soc minimalist­a, no miserabili­sta, ni predico la pobresa. L’exercici definitiu és el de la tercera pila: identifica­r les escombrari­es.

Com?

Si no ho feu servir un dia, dos, tres... mesos, no ho trobeu a faltar? Sobra: a les escombrari­es!

No me’n penediré?

En absolut. I això també passa amb les relacions humanes, amistats, feines, obligacion­s... Feu la prova i respirareu millor.

El que no falta sobra en la vida?

Perquè la felicitat no és una cosa que cal perseguir, sinó descobrir. Quan et coneixes millor, també tu la descobreix­es...

Tinc 40 anys: classifico tot el que tinc en essencial, no essencial i escombrari­es, que he après a no comprar. Cada compra innecessàr­ia revela una carència en la vostra vida: descobriu-la. Soc americà: tenim 300.000 objectes de mitjana a cada llar. Publico ‘Ama a las personas, utiliza las cosas... porque al revés no funciona’

 ?? Barcel nISES ??
Barcel nISES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain