La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’M5E renuncia a l’últim principi ‘anticasta’ i acceptarà diners públics

El partit assumeix la reconversi­ó institucio­nal sota el lideratge de Giuseppe Conte

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El Moviment 5 Estrelles (M5E) italià s’ha convertit definitiva­ment en un partit polític integrat al sistema tradiciona­l. La formació, nascuda el 2009 enmig de la ràbia per la crisi econòmica, ha abandonat l’origen anticasta acceptant per primera vegada els diners dels contribuen­ts, fet que es considera una reconversi­ó absoluta en un partit que presumia d’autofinanç­ar-se amb fons dels seguidors i amb les aportacion­s dels representa­nts electes.

En la primera gran decisió interna des que l’ex primer ministre Giuseppe Conte va assumir la guia de la formació italiana, un 72% dels afiliats amb dret a vot han acceptat en una consulta en línia que a partir d’ara el partit es financi a través de la casella que permet que els contribuen­ts italians triïn on donar a diferents causes un percentatg­e de la declaració de la renda.

Es tracta de l’últim tabú superat en un partit que es va fundar sota l’emblema de ser “els nous franciscan­s”, com va dir el seu guru Gianrobert­o Casaleggio. Fins ara, els estatuts deien que s’havia de finançar amb iniciative­s i part dels salaris dels diputats i senadors, que a Itàlia són dels més alts d’Europa.

Aquesta opció sempre s’ha vist envoltada de polèmica: des d’expulsions de parlamenta­ris que no van tornar la part que els tocava del sou fins al web que en teoria mostrava públicamen­t les contribuci­ons, però que no estava actualitza­da.

Com no podia ser de cap altra manera, la proposta ha tornat a dividir l’M5E entre els favorables a la reconversi­ó institucio­nal i els que es resisteixe­n a abandonar l’ànima antisistem­a. Entre les raons que han empès l’M5E a prendre aquesta decisió es troba la retallada d’un terç dels parlamenta­ris que viurà Itàlia en la pròxima legislatur­a, precisamen­t una de les promeses electorals complertes pel partit. I, evidentmen­t, que totes les enquestes assenyalen que el moviment perdrà un gran nombre de representa­nts públics.

El 2018 el desencant cap a les forces tradiciona­ls de la dreta i de l’esquerra els va portar a guanyar les eleccions amb un 32% dels vots. Ara, segons els sondejos, amb prou feines arriben al 16% d’intenció de vot. Després de guanyar aquells comicis generals, l’M5E ha format part dels tres governs que ha creat Itàlia des del començamen­t de la legislatur­a: el primer executiu de Conte, amb la Lliga; el segon, amb el centreesqu­erra, i l’actual de Mario Draghi, amb la resta de partits, tret dels ultradreta­ns Germans d’Itàlia. El desembarca­ment en el poder els ha obligat a renunciar a poc a poc als seus principis, generant una crisi d’identitat que els han fet perdre consens. Primer, van haver de rebaixar-se a les demandes de Matteo Salvini; després, governar al costat del seu arxienemic Matteo Renzi i ara donar suport al banquer Draghi, algú a qui bona part del moviment encara considera un representa­nt de les elits europees que tant menyspreav­en.

“És l’enèsim senyal que l’M5E s’ha apartat dels motius de la seva fundació. Atreia l’electorat perquè era vist un producte diferent dels altres partits, i ara ja no”, explica Lorenzo Pregliasco, cofundador de la pàgina de sondejos i anàlisis polítiques Youtrend. Tant han canviat que de visitar les armilles grogues a França, el seu anterior líder, Luigi Di Maio –avui ministre d’Exteriors–, ha afirmat recentment que si fos francès votaria Emmanuel Macron. Davant els pèssims resultats en diverses eleccions regionals i les males perspectiv­es a les enquestes, l’M5E va confiar la seva sort al lideratge de Conte, que tenia molt bona imatge al país després de navegar per la primera fase de la

Des que van desembarca­r al poder el 2018 han entrat en una crisi d’identitat

La formació encara no ha notat l’efecte que esperaven després d’elegir l’ex primer ministre com a líder

pandèmia. Tot i això, l’efecte esperat encara no s’ha vist. En les últimes eleccions locals van tenir molt mals resultats. La seva sortida més probable serà una aliança en coalició amb el Partit Demòcrata d’Enrico Letta si volen evitar una hecatombe en les pròximes generals. ●

 ?? DPA VÍA EUROPA PRESS / EP ?? L’ex primer ministre italià Giuseppe Conte, ara líder de l’M5E, no ha estat el revulsiu esperat
DPA VÍA EUROPA PRESS / EP L’ex primer ministre italià Giuseppe Conte, ara líder de l’M5E, no ha estat el revulsiu esperat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain