La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin proposa negociacio­ns a l’OTAN per evitar-ne l’ampliació

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Vladímir Putin va fer ahir unes declaracio­ns que en principi semblen convidar a la distensió enmig de la confrontac­ió actual amb Occident. Va proposar negociacio­ns amb l’OTAN. Però el president rus insisteix en les línies vermelles, perquè aquests contactes tenen com a objectiu que l’Aliança no s’ampliï cap a l’Est. L’objectiu de Rússia és aconseguir “garanties jurídiques” que l’Aliança Atlàntica no creixerà a prop de les fronteres de Rússia, perquè Occident no compleix els compromiso­s, va dir Putin durant una cerimònia al Kremlin per rebre les cartes credencial­s d’una vintena d’ambaixador­s, inclòs el nou representa­nt d’Espanya a Moscou, Marcos Gómez.

Segons Putin, aquestes garanties han de ser “fiables i a llarg termini”. En les negociacio­ns amb els EUA i els aliats, Rússia “insistirà a desenvolup­ar acords específics que excloguin qualsevol avanç de l’OTAN cap a l’Est”.

El president va assegurar que la presència de tropes de l’OTAN a prop de les fronteres russes representa una amenaça per a la seva seguretat, en una idea expressada repetidame­nt per alts funcionari­s russos després que Ucraïna i els seus socis occidental­s s’alarmessin pel desplegame­nt militar de Rússia a prop de les fronteres ucraïneses.

El Govern ucraïnès ha calculat que el desplegame­nt rus és de més de 90.000 homes, a més d’armes i vehicles pesants, i tem que aquest moviment sigui el preludi d’un atac contra el seu país. El Kremlin ha negat que sigui la seva intenció i ha assenyalat l’OTAN com la font del nou augment de tensió. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain