La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern convalida el decret de les renovables amb els comuns i sense la CUP

-

Com va passar amb la tramitació pressupost­ària, el Parlament va convalidar ahir el decret del Govern sobre les renovables gràcies al suport dels comuns de Jéssica Albiach. Amb la CUP instal·lada en el no i el PSC obviat per Pere

Aragonès i exercint d’oposició, En Comú Podem ha aprofitat l’oportunita­t per penjar-se el cartell de grup útil i responsabl­e; malgrat que la formació va fonamentar part de la seva campanya electoral a perfilar-se com l’antítesi de Junts per Catalunya, un dels socis del Govern.

Per contra, alguns sectors de JxCat han renegat en públic aquests dies de l’entesa amb la confluènci­a lila per tramitar els pressupost­os de la Generalita­t. Però la realitat s’imposa i la comptabili­tat elaborada per Jaume Giró es validarà el 23 de desembre amb els vots dels dos grups i d’Esquerra Republican­a i entrarà en vigor l’1 de gener. El pacte que va salvar els comptes es vehicularà a través de les esmenes registrade­s per Junts i ERC a la Cambra i de l’execució.

La CUP, que va procurar torpedinar la tramitació dels números del Govern després de mesos de negociacio­ns, va registrar ahir 50 esmenes parcials. Altres grups del Parlament que hi van votar en contra també n’han presentat, d’esmenes.

Entre les mesures proposades pels anticapita­listes destaquen l’increment de partides en diferents àmbits com el programa pilot de la renda bàsica universal – amb fons destinats als Jocs d’hivern–, augmentar els diners per a la creació d’una empresa energètica pública, la creació d’una empresa farmacèuti­ca pública i d’una banca pública, la reversió de retallades en educació, destinar partides del Circuit de Catalunya a la reindustri­alització o la proposta d’adquisició de més habitatge públic a través del dret de tempteig i retracte i de l’Incasòl.

Tanmateix, el recorregut d’aquestes iniciative­s ara depèn de la bona voluntat de l’Executiu d’Aragonès atès que Albiach va certificar ahir, durant la sessió de control al Govern, el suport del seu grup als pressupost­os. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain