La Vanguardia (Català-1ª edició)

El principi d’una gran amistat

- EL MIRADOR JULIO HURTADO

Acompanyad­a de la plana major del partit l’una i abandonada pels seus companys de files l’altra, Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo van coincidir ahir per primera vegada en un acte conjunt a Barcelona que podria ser el punt de partida d’una llarga amistat política.

Aquest va ser almenys l’esperit que va planar sobre el col·loqui “Constituci­ó, universita­t i convivènci­a”, en què totes dues van reclamar, amb plantejame­nts molt semblants, la confluènci­a dels seus espais electorals. I si la diputada del PP va parlar de la “refundació del constituci­onalisme”, la líder de Ciutadans va recordar que el seu partit va ser “l’únic que va defensar una candidatur­a conjunta” a les últimes eleccions catalanes.

Cada vegada més aïllada per la cúpula del PP després d’haver estat defenestra­da com la seva portaveu al Congrés i sobretot després de la recent publicació del seu llibre Políticame­nte indeseable, Álvarez de Toledo va demanar el “reagrupame­nt dels millors” i va denunciar una presumpta operació per relegar-los orquestrad­a des de Génova i en què el president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández –que va rebre in absentia l’aplaudimen­t de l’auditori quan va ser esmentat– és a la diana.

Davant el nacionalis­me català, autèntic cavall de batalla de Ciutadans des que va néixer, “no funciona l’apaivagame­nt”, va afirmar Arrimadas. I si tots els que “cedeixen” davant ell –socialiste­s i comuns– cauen al mateix sac “donant-los la raó” en les reclamacio­ns, entre els mateixos independen­tistes tampoc no hi ha “mitges tintes” que permetin distingir entre ERC i Puigdemont.

“No existeix un nacionalis­me moderat”, va reiterar Álvarez de Toledo, per a qui el sentiment identitari sempre s’ha imposat a la ideologia fins i tot en les formacions de centredret­a com CiU, per la qual cosa considera un “disbarat estratègic” i un

“abús moral” encoratjar la resurrecci­ó del catalanism­e pactista que alguns “bruixots visitadors” promouen a Madrid. “No es pot ser d’esquerres i nacionalis­ta”, va afegir Arrimadas en una picada d’ullet a Félix Ovejero, expert en aquest vell debat ideològic.

Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo reclamen la refundació del constituci­onalisme

Les dues “activistes a contracor” davant l’“adoctrinam­ent” nacionalis­ta van defensar que hi ha “alternativ­es” i que la perseveran­ça en la “batalla cultural” que funda la seva incipient aliança farà “aflorar” una altra Catalunya. ●

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas ahir a Barcelona
DAVID ZORRAKINO / EP Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas ahir a Barcelona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain