La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autocrític­a econòmica

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Toc d’atenció important de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) a Espanya. Ha rebaixat les previsions de creixement de l’economia per a enguany fins al 4,5%, molt per sota del 6,8% que havia previst al setembre. L’organisme internacio­nal s’afegeix així a la rebaixa de previsions efectuada anteriorme­nt per la Comissió Europea i l’FMI.

Només el Govern espanyol, de manera una mica incomprens­ible, és l’únic que manté la previsió de créixer un 6,5% enguany. Tard o d’hora haurà de claudicar perquè el consens entre experts i institucio­ns sobre el descens del ritme d’augment del producte interior brut (PIB) és total. Com més trigui a ferho serà pitjor, perquè la història econòmica d’aquest país ha demostrat que no afrontar la realitat a temps sempre resulta molt més car.

La vicepresid­enta econòmica té raó quan afirma que el creixement continuarà per sobre del 4% i que això és un percentatg­e molt intens, però evidentmen­t no és el mateix que créixer en taxes pròximes al 6,5% o el 7%, com inicialmen­t s’esperava. Entre altres coses cal ajustar l’impacte que aquest descens del ritme de creixement tindrà sobre altres variables, especialme­nt sobre el projecte de pressupost­os que es troba en ple debat a les Corts. És difícil pensar que aquest creixement menor no influirà també en un descens dels ingressos fiscals, cosa que pot provocar un dèficit públic més alt.

L’OCDE, a més, també redueix de manera important les seves expectativ­es per al 2022 al 5,5% d’augment del PIB, fet que significa 1,1 punts menys del que havia anticipat abans. Amb això, Espanya no tornarà a recuperar fins al 2023 el nivell prepandèmi­a.

L’augment dels contagis arreu del món i a Europa així com l’amenaça de la variable òmicron del coronaviru­s preocupen l’OCDE, i per això ha revisat lleugerame­nt a la baixa –tan sols una dècima– el creixement mundial i també el de la zona euro, el PIB de la qual creixerà un potent 5,2%. Espanya, per tant, ha passat de ser el país europeu que més havia de créixer a quedarse per sota de la mitjana, molt lluny del 6,8% de França i del 6,3% d’Itàlia, encara que millor que el 2,9% d’Alemanya.

Per l’OCDE, les principals causes que han provocat el retrocés de les previsions de creixement d’Espanya són dues. La primera és la lenta implementa­ció dels fons de recuperaci­ó europeus, fet que suposa una dura clatellada a la capacitat de gestió del Govern espanyol i del conjunt de les administra­cions públiques. Anteriorme­nt també el Banc d’Espanya i Funcas havien donat el mateix senyal d’alarma. Aquest fet, com vam dir fa pocs dies, és molt greu i exigeix una revisió i correcció urgent de l’estratègia definida al seu dia pel president Sánchez.

El segon factor que provoca un menor ritme de creixement del PIB és la gran debilitat que encara presenta el principal sector del país, que és el turisme. Si bé Espanya ha dut a terme una campanya de vacunació exemplar, segons el nostre parer, ni el Govern central ni el sector turístic no han estat capaços de vendre a l’exterior la imatge que és un país sanitàriam­ent segur per al turisme.

En aquest escenari, el Govern espanyol i l’oposició mantenen una dura diatriba pel que fa als pressupost­os. Davant l’optimisme governamen­tal pel rècord històric de despesa pública que suposen, el PP i Vox els qualifique­n d’autèntica catàstrofe per al país. Ho poden ser si la despesa pública rècord no s’executa amb rigor i eficiència.

L’evolució de l’economia espanyola els últims mesos, malgrat ser positiva, obliga a una certa autocrític­a, amb la consegüent revisió de polítiques i estratègie­s per adaptar-les al menor ritme de creixement previst, per millorar l’execució dels fons europeus i per impulsar el sector turístic, entre altres accions necessàrie­s. ●

L’OCDE se suma a la revisió a la baixa de les perspectiv­es de creixement espanyoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain