La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Barcelona d’Oriol Bohigas

-

Una ciutat com Barcelona és obra d’incomptabl­es ciutadans que hi han aportat la seva contribuci­ó per convertir-la en el que és avui. Però l’aportació d’alguns ciutadans és superior a la d’altres. I entre els primers destaca de manera especial l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas i Guardiola, que va morir dimarts a última hora als 95 anys.

Darrere l’última gran transforma­ció de la nostra ciutat, empresa amb la recuperaci­ó de la democràcia i accelerada quan es va contreure el compromís d’organitzar els Jocs Olímpics del 1992, també hi ha moltes persones. Però són menys les que van planificar aquella transforma­ció des dels inicis, i fins i tot anys abans que fos ni tan sols un somni, i van contribuir després a executar-la. I, novament, aquí destaca la figura de Bohigas.

L’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas és, probableme­nt, la figura més determinan­t en el desenvolup­ament urbà de Barcelona després d’Ildefons Cerdà, que a mitjans del segle XIX va dissenyar l’Eixample que encara avui defineix la trama de Barcelona. Tot just titular-se com a arquitecte, en plena postguerra, un Bohigas hereu de la tradició noucentist­a es va convertir en ferm defensor de la modernitat interrompu­da pel franquisme. Durant tres decennis, en els quals el seu ideari va obtenir poc ressò en cercles oficials, Bohigas va elaborar un corpus teòric i assagístic que establiria les bases, arribada l’hora, i una vegada consolidat l’Ajuntament democràtic, per a la transforma­ció olímpica.

Bohigas ha estat això i ha estat moltes altres coses. Va ser catedràtic i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectu­ra de Barcelona en un dels períodes més brillants. Va ser regidor d’Urbanisme i de Cultura. Va ser un incansable agitador de la vida cultural i un agut polemista. Va presidir Edicions 62, la Fundació Miró, el FAD i l’Ateneu Barcelonès. I, per damunt de tot, va ser arquitecte i urbanista. Va ser arquitecte al capdavant de la firma MBM, en què ha desenvolup­at durant més de seixanta anys i prop de mil projectes la seva tasca profession­al. I va ser urbanista principal a l’Ajuntament dels alcaldes Narcís Serra i Pasqual Maragall, que van posar la ciutat a les seves mans i van rebre, a canvi, una urbs transforma­da, reorganitz­ada, equipada amb les rondes, oberta al mar i posseïdora d’un nou front marítim. La Barcelona que va sorprendre el món el 1992, que va merèixer a continuaci­ó alguns dels principals premis urbanístic­s i de la qual gaudim encara avui: raons de la gratitud que devem a Oriol Bohigas, a qui ara acomiadem afligits. ●

La ciutat és obra de moltíssims ciutadans, però pocs hi han aportat tant com l’arquitecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain