La Vanguardia (Català-1ª edició)

Netflix i política

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Aquest dimarts es confirmava que les plataforme­s internacio­nals com Netflix, Disney+, Prime Video o HBO no estaran obligades a produir continguts en les llengües cooficials d’Espanya, a l’aplicar-se la directiva europea que les eximeix de fer-ho. Aquest anunci torna a posar el tema de la llengua en el punt de mira i amenaça de ser un problema de cara a l’aprovació dels pressupost­os, si no es produeixen modificaci­ons abans de l’aprovació final de la llei general de Comunicaci­ó Audiovisua­l. Però aquest debat també posa en evidència la importànci­a que té, per a qualsevol projecte polític, considerar el seu paper i línies d’acció relacionat­s amb el món del lleure i del consum audiovisua­l.

El 2019, Netflix, que és la plataforma de referència, va superar la televisió per cable i satèl·lit per primera vegada en la història. Aquesta alteració d’hàbits mediàtics està impulsada per les noves generacion­s: com menys edat, més consum de plata

El debat sobre la llengua és, també, un debat sobre canals, formats i mitjans

formes en línia. I implica un canvi en els hàbits de consum audiovisua­l: continguts serialitza­ts, fragmentat­s, a demanda, afins als nostres valors... Aquestes dues transforma­cions ens animen a pensar com, des de la política, es pot arribar a la ciutadania, allà on aquesta es troba.

Al món pantallitz­at i visual en què vivim, on la competició per l’atenció marca el format de continguts (responent a la demanda d’un públic cada vegada més exigent i que creix de manera exponencia­l), és clau ser presents de manera real i efectiva.

I plataforme­s com Netflix, entre moltes d’altres, estan connectant de manera efectiva amb els i les millennial­s i centennial­s, que són un referent en aquest món audiovisua­litzat. Al seu informe de resultats de l’octubre sumava 4,4 milions de subscripto­rs en el tercer trimestre del 2021, arribant als 213,5 milions de subscripto­rs a tot el món i pronostica­nt també que arribarà als 222 milions al finalitzar l’any. En relació amb el rànquing de països en funció del nombre de subscripto­rs, els Estats Units es mantenen en primera posició i Espanya se situa en la posició 15, amb 5 milions, segons Statista.

El debat sobre la llengua és, també, un debat sobre canals, formats i mitjans. L’oferta política (i cultural) ha de ser allà on hi ha la demanda. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain