La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Consell Escolar proposa reformar la llei d’Educació per protegir la immersió

L’objectiu és evitar que totes les escoles apliquin igual el 25% de castellà

- BarcePo a

El model d’immersió lingüístic­a a Catalunya, rebatut pels tribunals, s’ha de defensar des de fronts socials, educatius, polítics i, també, jurídics, segons el Consell Escolar de Catalunya (CEC), màxim òrgan de consulta i participac­ió en l’ensenyamen­t obligatori, que avui fa una jornada de reflexió sobre l’ús del català en l’educació i presentarà un document amb una sèrie de recomanaci­ons diverses.

Entre les jurídiques, el consell proposa reformar la llei d’Educació de Catalunya (LEC) per esquivar l’aplicació en tots els centres del 25% de castellà de l’horari escolar, a què obliga la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), després que el Tribunal Suprem (TS) rebutgés la setmana passada el recurs de la Generalita­t.

Pel Consell, “és important aclarir el marc normatiu que fa referència a la llengua a l’escola” per evitar la ingerència dels tribunals en el model d’aprenentat­ge. Per tant, proposa dues intervenci­ons. D’una banda, “precisar el concepte de llengua vehicular” i, de l’altra, “retocar l’article 14 de la LEC”, que fa referència al tractament del català “com a llengua vehicular i d’aprenentat­ge”.

El Tribunal Constituci­onal (TC) accepta que el català és el “centre de gravetat” del model educatiu, però subratlla que no és l’única llengua “vehicular” a l’escola, ja que considera que el castellà també ho és. Pel consell, s’ha de matisar si el terme vehicular està associat amb la llengua que s’imparteix només en temps lectiu, a l’aula, que exclou la resta de les activitats, com el menjador i les extraescol­ars i la relació dels professors amb els alumnes fora de classe, o implica tot el procés d’ensenyamen­t i aprenentat­ge, tota la vida escolar i de comunicaci­ó externa del centre.

A més a més, proposa reformar la LEC per evitar que s’apliqui, com exigeix el TSJC, el 25% de castellà de manera generalitz­ada i uniforme en totes les escoles catalanes, siguin a l’àrea de Barcelona, amb un context lingüístic castellano­parlant, o a l’interior de Catalunya, amb més predomini del català. Serien els centres educatius, en funció de la seva autonomia, els que fixarien criteris –fins i tot quantitati­us, en percentatg­es, com assenyala el tribunal– en l’ús al centre de cada llengua a fi que els alumnes aconseguis­sin plenes competènci­es en català i castellà.

En tot cas, la modificaci­ó de l’article 14 de la llei d’Educació catalana, que podria donar més seguretat jurídica al sistema educatiu que qualsevol altra normativa creada per complir amb la sentència del TSJC, requeriria superar dos obstacles. D’una banda, la votació majoritàri­a de les forces polítiques del Parlament, un consens polític que sí que es va aconseguir el 2009 amb l’aprovació de la LEC i que, en vista dels participan­ts en el pacte nacional per la llengua, també es podria aconseguir. I, de l’altra, una possible revisió del Constituci­onal si es presentés un recurs d’inconstitu­cionalitat.

D’altra banda, la sentència del TSJC, resolta el desembre del 2020, justifica la quota del 25% de castellà, a més de l’“anàlisi del marc jurídic i la jurisprudè­ncia constituci­onal”, en l’examen de les “dades reals d’ús de les dues llengües”, a partir dels informes aportats pel Departamen­t d’Educació, de què es desprèn que l’ús del castellà és “residual”. D’aquesta manera, la proposta del Consell Escolar anirà acompanyad­a avui d’estudis que avalen precisamen­t el contrari, que el castellà és una llengua dominant en la vida escolar de molts centres, a causa de la diversitat de llengües que es parlen a les escoles, de la preferènci­a del castellà a les xarxes socials i d’altres motius. Així, el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educa

La modificaci­ó requereix el consens al Parlament i, en cas de recurs, arribaria al Constituci­onal

En la jornada de reflexió sobre la llengua es presentarà un estudi sobre el retrocés del català

tiu, que analitza des del 2006 els usos lingüístic­s i els resultats acadèmics dels alumnes de 4t d’ESO, en funció de les respostes dels adolescent­s, oferirà un estudi complet sobre la pèrdua de l’ús de català als centres per part d’estudiants i professors. ●

 ?? ACN / GEMMA ALEMAN ?? L’ús del català ha anat perdent presència a l’escola, segons estudis recents
ACN / GEMMA ALEMAN L’ús del català ha anat perdent presència a l’escola, segons estudis recents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain